Browsing Category

ИСТОРИЈА

РУСКИ НАУЧНИК ОД МОСКОВСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ГИ ЗАШЛАКА БУГАРИТЕ! ПЕСНИТЕ НА МИЛАДОНОВИ И ЖИНЗИФОВ СЕ…

од год. во која авторот недвосмислено истакнува дека песните собрани на Верковиќ , Миладинови и Жинзифов се песни испеани од Македонци , и дека истите се “македонски песни“ .…

ЕКСПЛОЗИЈА! И ЈУЛИЈ ЦЕЗАР ЗБОРУВАЛ МАКЕДОНСКИ, ПРОТЕЧЕ КОВАНА ПАРА НА ЦЕЗАР СО МАКЕДОНСКОТО ЗНАМЕ

  Јулиј Цезар зборуваше македонски јазик! Според римскиот историчар Светониј од 1-ви век н.е. Јулиј Цезар зборувал главно македонски, а не латински, како што беше…

ПРОТЕЧЕ УШТЕ ЕДЕН ЗАПИС УШТО ОД 1850 ГОДИНА КАДЕ ДЕЦИДНО СЕ ПИШУВА ДЕКА МАКЕДОНЦИТЕ СЕ РАЗЛИЧЕН…

Книга од 1852 во која има собрано записи од 18 век (1731-1786) , во кои записи децидно стои МАКЕДОНЦИ , различно од Власи , од Бугари . ______________________________________________________________________ - " Царицата…

(ФОТО) СПОДЕЛЕТЕ ДА СЕ ЗНАЕ КОЈ КОГО ИЗМИСЛИЛ НА ОВИЕ ПРОСТОРИ! МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ СО 8 КРАЦИ…

Prvite Makedonci ( dinastija Argeadi ) Македонското сонце (со 8 зраци) на некакво „летало“ на фреска во средновековниот манастир Високи Дечани, близу Пеќ во Косово… Храмот е изграден во 14. век, кога воздушен…

ОВАА СТАРА МАПА ПОКАЖУВА ДЕКА ВО АНТИКАТА ПОСТОЕЛА МАКЕДОНИЈА НО НИКАДЕ ЈА НЕМА ГРЦИЈА

„ГРЦИЈА“ НИКОГАШ НЕ ПОСТОЕЛА ВО АНТИКА КАКО ДРЖАВА ИЛИ НАЦИЈА. САМО МАКЕДОНИЈА ПОСТОЕЛА ВО АНЦЕНТА ИСТОРИЈА. Факти. Macedonia Love   ·  Сокриј го оригиналот   ·  Оцени го преводов…