Browsing Category

ИСТОРИЈА

Чие е илинденското востание сега?! Француски весник во 1987 година: МАКЕДОНЦИТЕ ЌЕ КРЕНАТ ГОЛЕМ БУНТ

Францускиот журнал за политика и литература „L'Avenir“ објавил статија на 7. март 1897 г. под наслов „Коцката е фрлена“, во која дискутира за напнатата ситуација во Европа настаната со Грчко-турската војна за островот Крит,…

Никола Карев: ПОТОМОК СУМ НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ И СУМ МАКЕДОНЕЦ

Поранешниот премиер Никола Груевски на Фејсбук објави интервју на македонскиот револуционер Никола Карев во кое тој недвосмислено се декларира како Македонец, а во кое прави јасна разлика меѓу Македонците и Бугарите.–…

СИТЕ СТЕ ГО ГЛЕДАЛЕ ФИЛМОТ СО МИС СТОН: НА ДЕНЕШЕН ДЕН Е УБИЕН ОМИЛЕНИОТ ЛИК МАНДАНАТА! „КАЖЕТЕ И НА…

На денешен ден 1903 година во близината на селото Мишино, Кочанско, загина Стефан Мандалов-Манданата — македонски револуционер, војвода на Македонската револуционерна организација. Последните негови зборови биле:…

ОРИГИНАЛНОТО И НАЈСТАРОТО МАКЕДОНСКО СОНЦЕ Е СЕПАК СО 8 КРАЦИ: ПОГЛЕДНЕТЕ ЈА ОВАА БРОНЗЕНА ПЛОЧА НА…

Бронзена плоча со Букефал и Александар Македонски Големиот, на плочата се забележуваат трите точки и македонскиот симбол сонцето, кое во ваква форма го користат и го користеле само Македонците.

ЕВЕ КАКО БИ ИЗГЛЕДАЛЕ ДЕНЕС МАКЕДОНИЈА АКО СЕ ОБЕДИНЕЛА СО ПИРИНСКИОТ ДЕЛ

На 9 август 1946 година Бугарија официјално ја признава македонската нација, македонскиот јазик и правото на обединување на Пиринска Македонија со НР Македонија.Демографските податоци од…

Паѓаат во вода сите лаѓи на бугарската пропаганда! Американски весник во 1908 година напишал: „БОРИС…

Macedonia : a True Endless Story ... додаде нова фотографија во албумот: Борис Сарафов (1872-1907).„БОРИС САРАФОВ Е ОД МАКЕДОНСКА НАЦИОНАЛНОСТ; СЕ БОРИ ЗА МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ" - 1908 г.…

ЗАПИС НА ФРАНЦУСКИ ОПШТЕСТВЕНИК ОД 1900 ГОДИНА: АКО МАКЕДОНЦИТЕ СЕ РАЗБУДАТ, ГРЦИТЕ И БУГАРИТЕ ЌЕ ГИ…

Виктор Берар (1864 - 1931) е познат француски општественик, археолог, политичар и дипломат. Познат е по неколку дела, но својата слава ја стекнал со преводот на Хомеровата Одисеја на француски јазик. Во 1896г., отпатувал во…

Еве уште еден доказ дека Македонија никогаш не била грчка! Ниту еден грчки мит не се спомнува на…

КРВОПИС - KRVOPISМакедонија никогаш не била дел од грчката историја. ( трет дел ) Карта на грчка митологија Македонија изостанува од митовите и приказните. Картата завршува кај планината…

Please disable your adblocker or whitelist this site!