Статија во грчкиот весник „Неологос“ 1892: јазикот на македонците е неразбирлив за Бугарите, а…

Статија во грчкиот весник „Неологос“(Истанбул) за македонското списание „Лоза“ 29.04.1892 година „… Земајќи повод од едно периодично списание „Лоза“, кое е издавано во Софија на словеномакедонски јазик, со правопис што не…

ДУРИ И БУГАРСКИ ВЕСНИК ПРИНАЛ ДЕКА ВО 1903 МАКЕДОНЦИТЕ ХЕРОЈСКИ СЕ БОРЕЛЕ ВО ИЛИНДЕНСКОТО ВОСТАНИЕ,…

Весникот „Реформи”* во август 1903 година пишува дека херојската борба на Македонците со Илинденското востание воодушевила многу млади Чеси, Бугари, Италијанци и припадници на други народи да им се придружат во борбата за…

ОВА Е ПЛОЧАТА ПОСТАВЕНА НА ГРОБОТ ОД СВ КИРИЛ ВО РИМ! НА НЕА ГОРДО СТОИ МАКЕДОНСКИ НАРОД

Плоча поставена кај гробот на Св. Кирил во базиликата „Сан Клементе“ во Рим. Слава му! И, вечна памет! Вечна им слава на македонските и сесловенски просветители Св. Константин-Кирил и Св. Методиј!…

Каракамишева: Да си ги славиме нашите македонски учители и просветители, тие се изворот на…

Тања Каракамишева Во слава и чест на големите македонски и сесловенски просветители, Светите браќа Кирил и Методиј, во име на нивната просветителска мисија и жртва за ширење на…

Путин: Македонија е изворот на писменоста во Русија! Нека е честит Св.Кирил и Методиј

И рускиот претседател Владимир Путин, го честиташе Св.Кирил и Методиј. Руската амбасада во Скопје цитирајќи изјава на претседателот на Руската Федерација Путин, „писменоста дојде од македонската земја“ на македонскиот народ…

Македонците се сржта на словенската писменост! Св. Кирил и Методиј кои ја создадоа СЛОВЕНСКАТА…

Честит нека е денот на Македонските просветители, Св. Кирил и Методиј кои ја создадоа СЛОВЕНСКАТА писменост на база на Македонскиот Словенски јазик од Солун. "ПОКРСТУВАЊЕТО НА БАВАРЦИТЕ И КАРИНТЈЦИТЕ" -9 век Многу…

Европска Енциклопедија: Јазикот кој Кирил и Методиј го одбрале е нивниот солунски старо македонски…

По кој знае кој пат да повториме, кога тие живееле во Солун, никаков бугарин нема стапнато во градот, за да постојат бугарски жители, цркви, односно за да ги присвојуваат Кирил и Методиј, а пак денес да ги претставуаат за…

Експлозија на Каракамишева! Ако се внесат 2 народи во Преамбулата, Македонија веќе нема да биде…

Универзитетската професорка и уставен експерт, Тања Каракамишева-Јовановска упати жестоки критики кон работата на владиното работно тело кое работи на амандманите на Уставот на Република Македонија заради начинот на кој се формулираат…

Митко Панов Кирил и Методиј се чисто македонски, потекнуваат од Македонија, Солун и немаат ништо…

Kaj нас, но и во овој дел на Европа 24 мај треба да биде ден на просветата, учениците, учителите. Создавачите на словенската азбука дале придонес и за Македонија и за целиот словенски свет. Универзалниот карактер на Св.Кирил и Методиј…