Browsing Category

ДОМА

Путин: Македонија е изворот на писменоста во Русија! Нека е честит Св.Кирил и Методиј

И рускиот претседател Владимир Путин, го честиташе Св.Кирил и Методиј. Руската амбасада во Скопје цитирајќи изјава на претседателот на Руската Федерација Путин, „писменоста дојде од македонската земја“ на македонскиот народ…

Македонците се сржта на словенската писменост! Св. Кирил и Методиј кои ја создадоа СЛОВЕНСКАТА…

Честит нека е денот на Македонските просветители, Св. Кирил и Методиј кои ја создадоа СЛОВЕНСКАТА писменост на база на Македонскиот Словенски јазик од Солун. "ПОКРСТУВАЊЕТО НА БАВАРЦИТЕ И КАРИНТЈЦИТЕ" -9 век Многу…

Европска Енциклопедија: Јазикот кој Кирил и Методиј го одбрале е нивниот солунски старо македонски…

По кој знае кој пат да повториме, кога тие живееле во Солун, никаков бугарин нема стапнато во градот, за да постојат бугарски жители, цркви, односно за да ги присвојуваат Кирил и Методиј, а пак денес да ги претставуаат за…

Експлозија на Каракамишева! Ако се внесат 2 народи во Преамбулата, Македонија веќе нема да биде…

Универзитетската професорка и уставен експерт, Тања Каракамишева-Јовановска упати жестоки критики кон работата на владиното работно тело кое работи на амандманите на Уставот на Република Македонија заради начинот на кој се формулираат…

Митко Панов Кирил и Методиј се чисто македонски, потекнуваат од Македонија, Солун и немаат ништо…

Kaj нас, но и во овој дел на Европа 24 мај треба да биде ден на просветата, учениците, учителите. Создавачите на словенската азбука дале придонес и за Македонија и за целиот словенски свет. Универзалниот карактер на Св.Кирил и Методиј…

Американците не ни биле од секогаш пријатели! На денешен ден американскиот претседател Хари Труман…

22 мај 1947 е датумот кој не треба да го заборавиме. На тој датум американскиот претседател Хари Труман потпишал акт со кој на Грција и се дава огромна воена и економска помош за демакедонизација на Егејска Македонија. Денес, 76…

(ФОТО) ПРОТЕЧЕ АРХИВСКИ ДОКУМЕНТ! Македонците од вардарска планирале да влезат во Лерин, Воден и…

Македонците се авангарда во борбата за слободен свет. Македонскиот народ е првиот народ кој се кренал против монархофашизмот и англоамерканскиот окупатор, веднаш после 2 светска војна. Денес таа борба се води на…

Белгиски воен експерт навел 4 чуда што и се потребни на Украина за да ја победи Русија

експертот објаснува дека успехот ќе биде поврзан со постигнување резултат кој не бил виден во минатиот век од модерните војни На Украина и требаат четири чуда за успешно да ги истисне руските сили, изјави…

СПОДЕЛЕТЕ сите заедно да застанеме зад овој човек! НА АДВОКАТОТ КОЈ ГО РАЗВИОРИ СОНЦЕТО ОД КУТЛЕШ ЌЕ…

Иако ,,Сонцето од Кутлеш” е дел од културното наследство на македонците а со векови го има во огромен број на македонски цркви во текот на јуни во Охридскиот суд ќе започне судење на адвокатот Тони Менкиновски чие знаме беше поставено…

БОМБА! ПРОТЕЧЕ ГЕРМАНСКИ ДОКУМЕНТ! Ванчо Михајлов со помош на првиот човек на Хитлер во 1943 требало…

СВЕДОШТВА ОД НИРНБЕРШКИОТ ПРОЦЕС ЗА ВАНЧО МИХАЈЛОВ Нирнбершкиот процес против нацистичкиот дипломат Херман Нојбахер ја бележи и врската на Ванчо Михајлов со германскиот фашистички врв. Нојбахер за В. Михајлов потврдил дека…