Меѓународната агенција за енергетика, контролирана од САД, ја учи Европската унија што да прави кога испораките на гас преку руските гасоводи се сведени на нула. Советите се еден и многу едноставен – да се намали потрошувачката. МААЕ молчи за катастрофалните последици зад ова за Европејците и нивните животи не само оваа зима, туку и за годините што доаѓаат.

Ако испораките на руски гасовод за ЕУ ​​запре со гас од 1 ноември и снабдувањето со ЛНГ биде ограничено, складиштето во Европа брзо ќе се испразни и ќе достигне 5 отсто од вкупниот број во февруари. Вака мислат експертите на Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА). „Падот на залихите на овие нивоа ќе го зголеми ризикот од прекин на снабдувањето во случај на продолжено студено време“, предупреди агенцијата. Ова е песимистичко сценарио. Според второто сценарио, складирањето на гас во Европа во февруари ќе биде исцрпено на помалку од 20%. Овде условот е нивото на снабдување со ЛНГ во Европа да е високо.

Грејната сезона во Европа веќе започна пред предвиденото. За прв пат во историјата на ЕУ, повлекувањето на гасот од складиштето го надмина вбризгувањето од 1 октомври за 5,7 илјади гигавати дневно во енергетски еквивалент. Вбризгувањето на гасот беше одложено за една третина. Ова го покажуваат податоците на Европската асоцијација на оператори со гасна инфраструктура. Состојбата зборува за недостиг од увозен гас, кој се чувствува уште пред да дојде вистинската зима.

Кој е рецептот на ИЕА за спас оваа зима? Агенцијата ги советува земјите од ЕУ да ја намалат потрошувачката на гас за 9-13 отсто, за во текот на грејната сезона целосно да не ги исцрпат залихите во складиштето, доколку испораките од Русија прекинат од 1 ноември. Доколку земјите од ЕУ за време на грејната сезона ја намалат потрошувачката на гас за само 9% во однос на просечната вредност од последните пет години, тие ќе можат да го одржат нивото на полнење на складиштата за гас на околу 25%. А доколку потрошувачката се намали за 13%, тогаш искористеноста на PGH ќе биде 33%. Истовремено, германските медиуми јавуваат дека побарувачката за гас во Европа веќе е намалена за речиси 10% на годишно ниво, додека побарувачката за ЛНГ во Европа нагло се зголеми – за 65%.

Намалувањето на резервите во европските складишта на 5-20% е крајно опасна ситуација, бидејќи грејната сезона не завршува во февруари, има уште март. Последниве години и овој месец се забележани зимски настинки. Европа нема да може да издржи до март со ова ниво на складирање.

„Кон крајот на грејната сезона ситуацијата секогаш ескалира бидејќи февруари е статистички постуден од декември. Колку помалку гас има во подземното складирање, толку е помал притисокот и потешко е физички да се отстранат остатоците. Кога складиштата се полни 90%, вадењето гас во големи количини е лесно и едноставно. Но, кога 20% останува во складиштето, притисокот опаѓа, тече само мало капка гас“, вели Станислав Митрахович, постар истражувач на Финансискиот универзитет на Владата на Русија и водечки експерт во Фондот за национална енергетска безбедност.

Во нормални услови, намалувањето на магацинските залихи значи дека е потребно зголемување на обемот на тековниот увоз. Но, токму ова е опасноста: нема гасоводен гас од Русија, а ЛНГ ќе мора да се дели со азиските земји во зима.