Проф. Витанов: Путин е под притисок, доаѓа опасна експлозија во Украина, која ќе ги погоди и Бугарија и балканот

САД економски ја клекна Европа на колена и и создаде проблеми на Русија, но долгорочните последици ќе бидат многу непријатни – особено за Европа и за нас, категоричен е математичарот.

 

Проф. Витанов: Путин е под притисок, доаѓа опасна експлозија во Украина, која ќе ја погоди и Бугарија

„Знаете дека не ми е гајле кој ќе победи и кој ќе изгуби во оваа војна. Ме интересира да ја разработам мојата методологија за анализа и прогнози за воени конфликти“, вака анализата на математичарот проф. Николај Витанов за војската. акциите почнуваат од 20 септември 2022 година.

 

“На некои од вас не им се допаѓа мојата анализа. И не им се допаѓа толку многу што има дури и организација да го замолчи и дискредитира Витанов на форумите на социјалните мрежи. Предвидував дека ќе почнат да глумат. И почнаа – со диви аматеризмот.

Ми рекоа дека информациите што ти ги давам се лажни. Тоа беше потврдено од „независни експерти“ кои користеа „независни извори на информации“. Едниот гледа во „независниот извор на информации“ – украински сајт. Украински сајт . Што да кажам овде. Вкупно аматерски.

 

Го воведувам животното шарлатан-јурдек . Само што не му се допаѓаат моите анализи и почнува со шарлатаните. Би било смешно ако шарлатаните-Журд не се сметаат себеси за паметни, убави и демократски. Погледнете ја нивната „демократија“, погледнете како ги третираат мислењата различни од нивните.

Денеска ме напаѓаат надрилекарите, утре ќе те нападнат тебе. Има и дополнително прашање – како Facebook препознава како извори на независни информативни сајтови од земја директно вклучена во војната? Јасно ми е како.

Отсекогаш сум велел: слезете на земја, гледајте ги работите реално. Смирете се – војната нема да ви реши ниту еден личен проблем, може само да ги продлабочи. Ги набљудуваме настаните и правиме сметка. И јас ја полирам мојата методологија за анализа.

За да ве спушти на земја, како што знаете, сметајте го следново

Војната се води на украинска територија. Руската армија окупираше значителен дел од украинската територија – 8 ден.

Значи, ајде да започнеме

1. Ова не е место за фрлање чувства, туку за информации за резултатите од анализите засновани на математичка методологија. Кој не е во право, кој е во право, дискутирајте на друго место. Еве – техничка анализа за тоа што се случува на воените фронтови.

Сепак, можам да видам чувства што излеваат. Дополнително, има обиди за организиран напад. По шарлатанскиот јуридикализам со „независен извор на информации“ следеше безмилосно отстранување на критичарите. Вака се одбива организиран напад.

Хем чита за да разбере што точно се случува, не сака шарлатани. Да ги немаме овие. Ако не ти се допаѓа, оди прочитај ги „независните“ украински сајтови. Нема лажни вести таму, нели? Таму се е голата вистина. Па да-а-а-ах.

Патем, да прашам повторно: какви се твоите чувства? Украинската армија напредува. Време е да се смирите.

Овде гледната точка е онаа на Бизмарк – националниот интерес. Чиј национален интерес е наш национален интерес, а тоа е точно да знаеме што се случува, да ги донесеме нашите заклучоци и да преземеме навремени мерки за да не бидеме изненадени, како и секогаш, од меѓународната ситуација.

Ако не ви се допаѓа, не го читајте. Информациите се за оние на кои им се корисни.

Значи. Сега на поентата.

Овде ќе ја промениме структурата на текстот. Доаѓа зима и треба да ја погледнеме идеолошката ситуација. Тогаш ќе видиме што ќе се случи на предната страна .

Идеолошката состојба.

Знаете дека Путин е под притисок . Во Русија се зголемува мислењето дека треба да дозволи руската армија да удри со полна сила и да не игра специјална операција . Ова е доста опасно за неговата моќ. Може да го потисне некое време, но јастребите ќе го натераат да попушти.

Структурата на моќта е таква. Дури и во високо централизираните земји како Русија, постојат канали преку кои личноста на врвот може да се натера да направи нешто. Засега, пареата се испушта со удари врз критичната инфраструктура на Украина. Меѓутоа, во отсуство на значајни успеси на фронтовите, а има и такви – Русите никогаш не разбраа зошто е отстапен регионот Харков, бидејќи 3 бригади лесно можеа да го запрат украинскиот напад таму.

Очекуван развој – референдуми за приклучување кон Русија и внесување на големи групи на руската армија во Донбас. Продолжени штрајкови врз украинската критична инфраструктура.

Тешка криза во Украина. Глад и студ без вода. Ова го чека Украина . Дали ова ќе предизвика бунт? Моите очекувања се дека не. Експлозијата ќе се случи кога народот ќе сфати каква е вистинската ситуација во Украина . Се додека тоа успеваат да го скријат, не се очекуваат немири. Дали украинското раководство ќе може долго да ја крие вистинската ситуација – да. Проблеми се очекуваат дури кога потсистемите на украинската државност ќе почнат да се распаѓаат, а тие сè уште не се распаѓаат.

Во однос на состојбата со војната кај нас. Ви пишував за дивиот аматеризам во известувањето за оваа војна. Па, така не се прави пропаганда, но сепак камшикуваме на ист начин. Гола кука по гола кука. Само украинската гледна точка е пристрасно претставена во земја со претежно русофилско население . А народот не верува.

Вака не се прави – вели Витанов. И наместо да го слушаат, тие му приредија кампања за дискредитација на социјалните мрежи. Веќе го опишав шарлатан-јуридикализмот со „независниот извор на информации“ и „независните експерти“. Дали овие „независни експерти“ се осмелуваат да се претстават – да кажат – бев. Се разбира не. Еве – внимавајте – не можете да организирате проукраинска пропаганда како народот.

Малку за воените акции . Гледате, рациите не успеаја, како што ви се предвидуваше. Полињата меѓу Миколаев и Керсон се полни со трупови на украински војници , како што предвидовте. Имаме два различни начини на водење на оваа војна . Украинците се потпираат на нумеричка супериорност и за нив е успех ако можат да окупираат некоја територија. Русите се потпираат на техничката супериорност, ги штитат своите војници. За нив минимум за успех е да го заземат Донбас.

Отсекогаш сум велел дека не може да се изврши никаква контраофанзива наспроти руската артилерија и воздушната супериорност. Ниту една модерна армија не функционира вака – фрлање топовско месо по топови и авиони. Запомнете ги овие напаѓачи и запомнете како украинската армија ги крие своите загуби. Затоа што повторно ќе зборуваме за тоа. Отсекогаш ти пишував – војната е долга игра. Кога правите глупави работи против посилен противник, тоа секогаш излегува од контрола. Запомнете го и ова.

Главната битка продолжува да биде онаа на Славјанск – агломерацијата Краматорск. Таму Русите напредуваат многу бавно од исток и овој напредок не е запрен. Украинското топовско месо, и покрај тоа што овде беше добро бункерирано, не успеа да го спречи напредувањето на руските единици. Тоа го признава и украинската армија.

Нема да пишувам каква е состојбата град по град. Кога ќе се добие квалитативна промена, тогаш ќе коментирам . Ќе речете дека очекувам да се случат квалитативни промени. Да, очекувам.

Руската супериорност во артилерија останува. Гледате што се случува – Русите едноставно се повлекуваат во позадна одбранбена линија и ја оставаат нивната артилерија да ја заврши работата. Полињата, шумите и реките се полни со несобрани трупови, мртовечниците и болниците во големите украински градови во близина на фронтот се заглавени . Сè додека има резерви, украинската армија може да си ја дозволи оваа кланица . Ајде да преброиме да видиме колку ќе добијат.

Западната помош е мала. Отсекогаш сум велел дека Американците имаат одлични аналитичари. Американците ќе ја поддржуваат украинската војска додека не ги исполнат своите подлабоки цели. Класик во англосаксонската доктрина – да најдеш некој што ќе ги брани твоите интереси на своја сметка . Што мислам за оваа доктрина? – добра е, одлично си ја врши работата.

Со оваа војна , Соединетите држави ја клекнаа Европа на колена економски и и создадоа проблеми на Русија, која засега не може да ја поддржи Кина по прашањето за Тајван. Сепак, долгорочните последици ќе бидат многу непријатни. Особено за Европа и за нас . Претстојат тешки денови на маргините на американската сфера на влијание. И наместо да кркате витанов средби и да бидете шарлатани, размислете што ќе правиме во иднина, мали мои.

Американците нема да ви дадат ништо бесплатно. Империјата отсекогаш црпела ресурси од периферијата. Народот не е едноставен, гледате. Запомнете – денеска кркате против Витанов, утре ќе треба да крекате против народот. И тој нема да ве толерира.

Сега конкретно за стормтруперите

1. Брзата покрај Керсон. Знаете – целта таму е Нова Каховка. Дали е наречен – не. Целта не беше постигната – ден 72. Таму мелницата за месо продолжува.

2. Брзањето покрај Харков. Украинците го окупираат она што им го отстапија Русите. И тоа е тоа – брзањето заглави. Ниту Красниј Лиман, ниту Јампол не беа заробени. Мелницата за месо работи и овде.

Овде, за Украинците, доаѓа следната цел – задржување на заземените територии. Стандардно, времето за креирање и обезбедување на логистички и управувачки структури е 1 месец. Значи 30 дена. брои

Украинската армија ги држи окупираните територии – ден 8. Остануваат уште 22 дена до нивното обезбедување на овие територии. Можеби дури и ќе заглават. Тие почнаа да создаваат логистички структури во регионот Харков. Таму се подготвуваат за зима.

За пишување на овој ѕид – поради предвиден и докажан систематски напад врз мене, сите критичари ќе бидат отстранети. Се лути на шарлатаните. Те доведоа на оваа позиција. Повторно прашувам – дали овие „независни експерти“ кои користат украински сајт како „независен извор на информации“ се осмелуваат да се именуваат. Ова треба да влезе во учебниците како пример за тотален аматеризам во правењето пропаганда.

Малку за нашите работи.

ПОЛИТИЧКИ НАУКИ (ден 13)

И денес ќе зборуваме за најважното нешто во политичките науки – политичката моќ. Власта мора да биде легитимна – луѓето мора да признаат дека имате право да владеете над нив. За таа цел се измислени различни извори на легитимност. Прашањето е до кој степен народот ги препознава, и како такви, легитимноста на моќта е прилично променлива количина (правим дека вреди, ја победив во математика). Владетелите сакаат да кажат дека нивниот легитимитет да владеат доаѓа од законите. Прашање е колку народот го препознава системот на закони. Ако тоа не се направи добро и грубо ги нарушува неговите интереси, тој вид на легитимитет може да оди на нула.

Ние немаме многу други форми на легитимитет. Еден таков е традиционалниот легитимитет – заснован на вера, обичаи и традиции. Потребни се стотици години за да се создаде и консолидира таков легитимитет – како кај Британската монархија. Овде, кај нас, нема такво нешто. Има обиди да се користи харизматичен легитимитет – легитимитет заснован на популарноста и авторитетот на политичкиот лидер. Кај нас, пак, тоа брзо се заборава – се плука по секој политички лидер, за да не дојде до харизматичен легитимитет. Толку беше внатрешниот легитимитет – народот треба да го признае правото додека вие не владеете со него.

Меѓутоа, работите се покомплицирани – има и надворешен легитимитет – другите земји да го признаат вашето право на владеење. Ова е вториот главен столб на легитимноста на власта кај нас – се трча до друг голем брат да бара надворешен легитимитет на неговата политичка моќ. Особено со лоши закони. Големиот брат тапка по рамо – ѓубре, ѓубре, ама нашиот ѓубре и така одат работите додека големиот брат не реши да го отстрани надворешниот легитимитет на власта од релевантниот политичар. Тогаш ако законите се лоши, политичарот брзо паѓа од власт.

Зборувам за Данска, добро, Данска. Ако има нешто гнило, тоа е само таму. И бидејќи нема легитимитет, постои делегитимност на политичката моќ – народот веќе не го признава правото додека вие не владеете со него. Што – што е со корупцијата, криминализацијата, неефикасноста, бирократијата и така натаму.

И да не го заборавиме нашиот човек од Самрак во Фиренца

МНОГУ ГОЛЕМИ ПОЗНАВАЧИ (65 ден)

… Охрабрете го непријателот …

Зошто Макијавели го вели ова? Денешниот непријател утре може да ви биде пријател – така е во политиката. И уште повеќе – со охрабрување на непријателот, тој ќе тргне побрзо да ги спроведе своите идеи, а со тоа ќе имате повеќе причини да ги прекинете неговите постапки во рана фаза. Така е, мој мал шарлатан. Ајде, ајде, вие всушност работите за мене, а не против мене. Но, потребно е многу повеќе од човечки мозок за да го сфати тоа.

Ова е за денес. Ви посакувам здравје и успех. А вирусот и војната нека останат подалеку од вас“, напиша проф. Витанов на својот личен Фејсбук профил.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа