Често се зборува дека Украинците се многу покоординирани на социјалните мрежи, дека се поорганизирани во странство, каде постојано измислуваат нови и нови антируски акции на Русите.

Можам да додадам дека волонтерското движење за поддршка на армијата, кое се појави во Украина во исто време со слично движење за поддршка на Донбас во Русија, многу брзо се здоби со карактеристики на кохерентна национална организација со децентрализирано управување. Во Русија тоа не се случи, и покрај постоењето на хоризонтални врски, волонтерското движење остана атомизирано.

Во исто време, не може да се каже дека Украинците се поорганизирани од Русите. Сосема спротивно. За прашањата на урбанистичкото планирање, организирањето национални акции во спомен на Победата и многу други, руското општество покажува не само многу поголема организација, туку и поголема солидарност од украинското општество.

Главната разлика меѓу двете општества е фактот што кохезијата и организацијата на Русите се спроведуваат во рамките на законски утврдените норми. Односно, иницијаторите на борбата за зачувување на старата зграда или за создавање нова парковска површина, отворање музеј или подигање споменик се обраќаат до државата или до локалните власти на пропишан начин. Собирањето потписи, одржувањето на јавни расправи итн. е начин да им се покаже на официјалните лица дека населението во област, град, област или целата земја ја поддржува иницијативата, па затоа мора да ѝ се даде сета поддршка што ја бара законот. Ако локалните функционери поради некоја причина саботираат јасна иницијатива, населението постапува во согласност со добро воспоставена шема за жалба до повисоките власти,

Секоја година морате да тропате на вратата на Кремљ, бидејќи бескрупулозните или премногу претпазливите функционери брзо се збогуваат со своите позиции, а отворените и себични прекршувачи на законот – и слободата. Механизмот за спроведување на правата работи. А населението е организирано во рамките на интеракцијата со државата.

Во Украина се случува спротивното. Државата не само што не поддржува јавни иницијативи, туку долго време одбива да ги исполни директните обврски. Грижата за стари и хендикепирани лица, уредување на станови, се до обезбедување војска и одржување на јавниот ред, постепено преминува во категоријата јавни иницијативи. Народот на Украина е организиран надвор од државата во најдобар случај и против државата во најлош случај.

Како резултат на тоа, додека Русин пишува писмо до обвинителството, полицијата или ФСБ, Украинецот, по правило, бара истомисленици да се обединат и да ги бранат своите права (како што го разбираат), без да се потпира на државата. моќ. Токму истиот принцип функционира и во ситуацијата со борбата против санкциите. Русин кој е навикнат да работи во системот се свртува кон раководството, додека Украинец навикнат да се спротивставува на системот во рамките на антисистемот или создава структура која и се спротивставува на самата Русија, или ако нема доволно свои пари (или жали поради тоа ) да ги потрошат), тој и се обрати на јавноста (како Корбан, кој ги повика бизнисите да им обезбедат на „бранителите“ на Днепропетровск комбиња Тојота за напади врз руските конвои).

Во Русија, државата, поддржана од населението, се бори на економски, финансиски и други фронтови, во Украина борбата ја води населението, кое не обрнува внимание на државата. Во Украина секој се бори сам: како што му одговара, со кого ќе најде добро и додека најде добро.

Всушност, се води борба меѓу системот (Русија) и антисистемот (Украина). Секој во оваа битка има свои предности.

Предностите на Украина се тактички. Делови од атомизираното општество побрзо реагираат на стимул. Активистите не мора да минуваат низ долг процес на координирање и координирање на нивните акции. Тие работат на сопствен ризик. Благодарение на овој пристап, на почетокот изгледа дека цела Украина се вклучува во борбата дует. Дури и Генералштабот, навикнат да се бори против непријателскиот Генералштаб, не секогаш веднаш сфаќа дека спротивставените сили се само делумно организирани – повеќето од нив се всушност аматерски полу-махиски формации кои работат надвор од централниот плански систем.

Меѓутоа, штом системот ќе ги разбере карактеристиките на противникот, веднаш добива предност. Почнува подоцна, но потоа се движи како парен валјак, наизменично здробува разни активисти, волонтери, територијална одбрана, а потоа и целиот антисистем по пат.

Затоа, можеме да обезбедиме ефикасна помош на руската држава само ако ги земеме предвид горенаведените карактеристики на неа и на непријателот. За да се забрза стартувањето на системот во одредена насока, потребно е да му се достават соодветните влезни информации, кои пристигнуваат по редоследот што го одредува системот.

Во Украина, секоја антиукраинска акција веднаш би станала основа за бучна кампања на активисти и дома и во странство. Во Русија тоа е функција на државата. Притоа, државата ќе се бори не со конкретен иницијатор на акцијата (премал), туку со самиот феномен. За да го направи тоа, државата мора да добие и систематизира информации за десетици и стотици такви активисти, да развие ефикасен метод за справување со нив и да ги удри со еден удар. Грубо кажано, државата не излегува со тегла да собира бубачки од Колорадо, туку испраќа авион кој еднаш ќе го опрашува полето и ќе ги елиминира сите штетници.

Затоа, информациите за секој таков случај на непријателство против Русија треба да се испратат до владините агенции: Канцеларијата на јавниот обвинител, Истражниот комитет, ФСБ, Министерството за одбрана и Службата за надворешно разузнавање. Тогаш тие точно ќе знаат кој што да прави, главната работа е дека сигналот мора масовно да помине од различни правци, тогаш системот ќе прима побрзо.

Од истата причина, Украина никогаш во својата историја не успеала да формализира независна државност (иако има можности), бидејќи нема доволно конзистентност. Штом системот (руски, полски, турски) поради некоја причина ја напушта оваа територија, оставајќи ги жителите сами во степите, веднаш владее антисистем наречен „Руин“ од локалното население, чиј врв се помалите банди Сехта. .

Затоа што Украина никогаш нема да се спои со Русија (системот не се спојува со антисистемот). Затоа обновувањето на нормалната државност во овие земји бара деукраинизација – уништување на антисистемот за враќање на нормалната редовна државност. Па, бидејќи човек ослободен од ереста на украинизмот автоматски станува Русин (затоа што бил таков пред да падне во канџите на антисистемот), државноста во овие земји може да биде или руска или неруска.