КАКО АЛЕКСАНДАР БИЛ ГРК АКО ХЕЛЕНИТЕ ГИ СМЕТАЛЕ МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ТУЃ НАРОД

Можеби сме биле нападнати од некои грчки „ботови“ и ботови. На некој му пречат аргументите, фактите и вистината. Значи, оваа насловна фотографија што ја објавивме пред неколку години, сега не може да се прикаже… Повторно го објавуваме.
Како Александар I го „докажа“ своето „хеленско“ потекло!?
Една од најповторуваните грчки пропагандистички манипулации е тоа што, наводно, кралот Александар I Македонски го докажал своето „грчко“ потекло, со цел да учествува на
Прво, тогаш немаше „Грци“. Немаше „грчка нација-држава“. Грција НЕ ПОСТОЕЛА. Тоа е креација од 19 век на западноевропската политика. Во антиката, постоело неколку десетици различни племиња кои живееле во одделни „град-држави“ („полис“), а колективно беа идентификувани како Хелени.
Македонците не беа еден од нив.
Сега, зошто Александар требаше да го докажам своето „хеленско“ потекло!? Зарем не им изгледаше и звучеше „грк“ на Хелените? Зарем не зборуваше „грчки“?
– НЕ! Тој не го направи тоа. Тоа е логичниот и очигледен одговор. Тој не беше Грк.
За грчките племиња Македонците биле туѓ народ, и обратно. Случајот на Александар I е еден од многуте кои го откриваат овој факт.
Историјата вели дека македонскиот крал учествувал на Олимпијадата, откако само го тврдил своето потекло од Аргив Теменид, според Херодот, кој на крајот го нарече лаж Научниците го објаснуваат ова на неколку начини… Некои велат дека основачот на династијата Аргеад навистина дошол од градот Аргос во Пелопонез, додека други тврдат дека дошол од Орестискиот Аргос (во Горна Македонија). Некои историчари тврдат дека овој, втор Аргос бил основан од пелопонеските имигранти…
Некои, од друга страна, велат дека Александар ја измислил оваа приказна за своето потекло, со цел да ја нагласи својата благородност, и да стане поблиску до хеленските лидери, тактички, во корист на Многу цврста теорија, како што знаеме дека Теменидите биле митолошка куќа, а не историска.
Ова објаснува зошто историјата го памети како Александар „филхелен“, што значи Хелен-наклонет или пријател на Хелените. Тоа би рекол – тој не беше вистински Хелена. Тој не бил Грк.
Ова објаснување е во согласност со записите на хеленскиот хроничар Херодот, кој вели дека Александар бил „варварин“ (не Хелена, странец), во кого „не постои ниту вистина ниту доверба“. Тој практично го нарече – лажго. (Хдт., 8.142).
Затоа, како што заклучуваат научниците, терминот „Хеллен“ повеќе не се нарекува „еден од заедничко поте Тоа вели – „Александар повеќе личи на варварски крал кој ги признава грчките светилишта отколку на мајчин Грк“. Според Елизабет Ирвин и Емили Гринвуд, тоа стана политички, неетнички термин.
(Извори: Елизабет Ирвин, Емили Гринвуд: „Читање на Херодот: Студија на логоите во книга 5 за историите на Херодот“, Прес на универзитетот Кембри 120;
Бенџамин Исак: „Пронајдокот на расизмот во класичната антика“, Принстон Универзитет Прес, 2013, 113)
Според историчарот Бенјамин Исак, по Александар I, терминот „Хелен“ повеќе не бил термин за потекло и етничка припадност, туку стана политички термин. Тоа е затоа што Александар I Македонски не бил Хелен / „Грк“ по потекло, ниту по јазик. Тој едноставно не им звучеше „грчки“ на етничките Хелени.
Но, дури и ако се тврди дека основачот на династијата Аргеад бил со „Пелопонезиско потекло“, тоа нема да докаже дека народот на Македонското Кралство, неговите поданици биле „Хелени“, затоа што не биле. Тоа не би докажало ни каков вид „грчкост“ на неговите потомци и наследници.
За споредба, кралот Ото од Грција бил со германско потекло. Факт! Но, тој и неговите постапки во 19-тиот век беа повеќе грчки отколку дела на многу вистински Грци. Стана дел од грчката историја, а не германската. Тој се бореше за поголема Грција, како и Династијата Саксобуршко-Гота (исто така и етничките Германци) се бореше за друга новосоздадена нација
Слично на тоа, античките македонски кралеви и цареви се бореле за славата на Македонија. И докажано е дека не била „Хеленска“ земја.
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа