ПРОТЕЧЕ УШТЕ ЕДЕН ЗАПИС УШТО ОД 1850 ГОДИНА КАДЕ ДЕЦИДНО СЕ ПИШУВА ДЕКА МАКЕДОНЦИТЕ СЕ РАЗЛИЧЕН НАРОД ОД ВЛАСИТЕ И БУГАРИТЕ

Книга од 1852 во која има собрано записи од 18 век (1731-1786) , во кои записи децидно стои МАКЕДОНЦИ , различно од Власи , од Бугари .
______________________________________________________________________
🇲🇰 – ” Царицата Елизабета Петровна – за негово прифаќање за граѓанин и за вечна служба на Нејзиното Царско Височество, ветувајќи, меѓу другото, дека ќе регрутира два полкови од “ловците” на истиот српски, угнетениот народ од католиците и од Македонците, Бугарите, Волоховците. , два полка, од кои еден ќе биде коњаница, хусари, 1000 луѓе, друга пешадија – редовен Пандурт, “
П.С.
Елизавета Петровна ( 1709 -1761 ) – царица и автократ на цела Русија од династијата Романови од 25 ноември ( 6 декември ) 1741 до декември 25, 1761 ( 5 јануари 1762 година ), најмладата ќерка на Петар I и Катерина I.
🇷🇺 – ” Императрицу Елисавету Петровну – о принятій его въ подданство и на вѣчную Ея Императорскому Величеству службу, обѣщаясь, между прочимъ, набрать изъ охотниковъ того-же Сербскаго, католиками притѣсняемаго народа, и изъ Македонцевъ, Болгаръ, Волоховъ два полка, изъ коихъ одному быть конному, гусарскому, въ 1000 человѣкъ, другому пѣхотному – регулярныхъ Пандурт, “
📖 – “ ЗАПИСКАХ ОДЕССКОГО ОБЩЕСТВА ИСТОРИИ И ДРЕВНОСТЕЙ “
🔴 – Друштво за историја и антика империјална Одеса ·
– Императорско Одеско Обшчество Истории и Древност ·
Сите реакции:

1

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа