Антон Елизаров и официјално стана лидер на ПВК „Вагнер“, сега се ќе зависи од неговата понатамошна одлука. Ова го напиша Вагнерите во официјалниот телеграмски канал „ВАГНЕР“.

 

„Не сакам да кажувам премногу, па ќе го кажам кратко. ПМЦ ВАГНЕР официјално се колне дека ќе го погуби виновникот, веќе знаеме кој си, а денес ќе се пробиеме од Белорусија во Русија, чекај не, куче“.

 

 

Во првата точка од упатствата за умирање на Пригожин, беше наведено да се стави Елизаров на негово место. Тој го назначи за негов наследник.

 

Антон Олегович Елизаров е роден во 1981 година во Ростовска област, СССР. Руска војска, командант на одредот ПВК „Вагнер“. Учесник во руско-украинската војна, знак „Лотус“. Херој на Руската Федерација, Херој на ДПР, Херој на ЛПР.

 

Во 1998 година дипломирал на училиштето „Суворов“ во Улјановск. Во 2003 година, тој дипломирал на Вишото командно училиште на воздухопловните сили Рјазан, именувано по армискиот генерал В.Ф. Маргелов. Од 2003 година, тој служи како командант на падобрански вод во 7-та гардиска воздушнодесантна дивизија.

 

Во 2014 година, тој беше отпуштен од армијата откако беше осуден од Воениот суд на гарнизонот Краснодар за кривично дело против имотот. Тој доби тригодишна условна казна и плати парична казна.

После тоа, тој се приклучи на ПВК „Вагнер“.

Учествувал во руската воена операција во Сирија.

Од 2016 до 2019 година бил инструктор во Централноафриканската Република. Во 2021 година, тој командуваше со одред на јуришни трупи во Либија. Од првите денови на руската инвазија на Украина, тој учествуваше во офанзивата. Водете го нападот врз градот Соледар. Со указ на Владимир Путин од 2022 година, „за храброст и херојство“ покажана во борбените операции во Украина, му беше доделена титулата Херој на Руската Федерација.

Засега руските медиуми не потврдија дека Антон Елизаров е новиот предводник на ПВК „Вагнер“. Вакви информации во овој момент се достапни само на телеграмскиот канал „WAGNER“.