Топ 5 економии во светот: Русија ја престигна Германија, а Јапонија веднаш следи

И покрај многуте интриги, Русија ја престигна Германија. Ова Светската банка неволно и неволно го призна. Со оглед на се побрзиот раст на економијата во последните месеци, можеме да кажеме дека во наредните години ќе ја престигнеме Јапонија и ќе го заземеме четвртото место. Кој е над нас и под нас, зошто пораснавме и што ќе следи? Прочитајте за тоа во материјалот „Царград“.

 

Американскиот претседател Барак Обама уште во 2015 година изјави дека нашата економија е „распарчена“ од западните санкции. Но, како е тоа? Оттогаш има неспоредливо повеќе различни ограничувања и забрани, а ние не само што не попуштаме и издржуваме – туку и ги претекнуваме Германците и ги следиме петите на Јапонците.

 

Светска банка на почетокот на август објави податоци за 2022 година за бруто домашниот производ на земјите во светот, пресметан по паритет на куповната моќ (БДП на PPP). Односно, вредноста на сите стоки произведени во секоја земја и дадените услуги, земајќи ја предвид разликата во размерот на цените.

 

Овој метод за одредување на обемот на националната економија се смета за попрецизен, бидејќи, на пример, во Русија, голем број стоки и услуги (комунални услуги, салони за убавина итн.) се неколку пати поевтини отколку во Западна Европа и САД .

 

Русија го зазеде петтото место, победувајќи го европскиот лидер Германија по втор пат по ред. Светската банка, за која тешко може да се посомнева дека има симпатии кон нашата земја, го процени нашиот БДП од ЈПП на 5,33 трилиони долари, Германија на 5,31 трилиони долари. Јапонија е на четврто место со 5,7 трилиони долари.

 

Патем, минатата пролет Светската банка го повтори старото предвидување на Обама и повторно вети дека санкциите наметнати поради СЦО ќе ја распарчат нашата економија:

Рускиот БДП треба веднаш да се сруши за 11,2 отсто!

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) беше нешто поскромно, прогнозирајќи пад од 8,5 отсто. На крајот, пак, падот беше само 2,1 отсто. Некој на Запад си ја џвака вратоврската од гнев…

Што ќе се случи оваа година

Веќе во пролетта нашата економија повторно почна да расте. И брзо. Специјалисти од Централната банка на Русија дојдоа до заклучок:

Економијата во целина речиси го заврши своето закрепнување од падот на активноста во пролетта 2022 година.

Наспроти позадината на економските успеси на нашата земја, ММФ трескавично ја преработи својата прогноза за стапките на раст на рускиот БДП оваа година три пати. Најновата верзија од јули предложи зголемување од 1,5 отсто. Ова е сосема блиску до оценките на рускиот претседател Владимир Путин за време на форумот во Санкт Петербург и потврдени од премиерот Михаил Мишустин:

Економскиот раст на крајот на годината треба да надмине два отсто.

Многу експерти сметаат дека овие очекувања се оправдани, со оглед на најновите податоци на Росстат, кои забележуваат забележителен пораст на:

  • Индустриско производство;
  • Земјоделство;
  • Градба;
  • Промет на малопродажба.

Од каде дојде растот?

Експертите на Централната банка и Росстат се едногласни дека основа за стабилен раст на економијата оваа година е зголемувањето на државните инвестиции (главно во индустријата) и силната домашна побарувачка поради растот на реалните (минус инфлација) приходи на популација. .

Растот на приходите, заедно со релативно ниските каматни стапки на кредитите, доведоа до зголемување на куповната моќ. Што и да кажат некои, во продавниците секогаш има редици пред касите, а за викендите трговскиот центар не е преполн. Трговијата на мало брзо ја реализира стоката што на домашниот пазар ја испорачуваат сопствените производители.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа