МАКЕДОНЦИ УШТЕ ВО 1754 МУ ПИШАЛЕ ЗА ПОМОШ НА РУСКИОТ МИТРОПОЛИТ ДЕКА САКААТ ДА СИ ЈА ЗАЧУВААТ ВЕРАТА

Македонци во писмо на Митрополитот Василие Петрович од 1754-та година
Митрополит Василије Петрович му пишува на рускиот гроф Шувалов како:
-смирениот пастир на својот татков народ црногорскиот дека и Албанците, Македонците, Бошњаците, Србите и Бугарите, гледајќи на заштитата од Русија ќе ја задржат својата вера, а ако Црна Гора пропадне, и тие ќе изгубат надеж и ќе ја примат мухамедовата вера.
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа