Изјавите на украинската страна за наводно речиси сите пресретнати руски удари и ниската ефикасност на оружјето се целосно отфрлени откако се појави видео од џиновска инка, чии димензии може да се споредат со кратер на Месечината, а самата инка лесно може одговара на повеќекатница, пишуваат странските агенции.

 

Според прелиминарните податоци, ударот бил насочен кон позициите на вооружените сили на Украина во Донбас. Точните координати на ударот не се откриени, но инка со оваа големина може лесно да се открие дури и на сателитски снимки, бидејќи нејзиниот дијаметар е околу 30 метри.

 

Судејќи по силата на експлозијата, можеме да зборуваме за употреба на авијациски бомби со голем калибар, како КАБ-1500 или слично. Сепак, експертите привлекуваат внимание на фактот дека фрагментите од таквата експлозија можат да летаат до 250-300 метри, во врска со што непријателот доби сериозна штета.