По разнесувањето на хидроцентралата Каховка, руските напаѓачи почнаа да прераспоредуваат дел од трупите од источниот брег на Днепар за да ги зајакнат насоките на Запорожје и Бахмут. Ова го пренесува британскиот разузнавач во својот дневен извештај.

Забележано е дека Русија во последните десет дена најверојатно почнала да прераспоредува делови од своите трупи од источниот брег на Днепар за зајакнување на правците Запорожје и Бахмут.

 

„Ова потенцијално вклучува неколку илјади војници од 49-та армија, вклучувајќи ја и нејзината 34-та посебна моторизирана бригада, како и елементи на Воздухопловните сили и Маринскиот корпус. Днепар сега е помалку веројатно по уништувањето на браната Каховка и поплавите кои настанаа“, се вели во извештајот. 

На 6 јуни, руските напаѓачи ја разнесоа хидроцентралата Каховка, што доведе до поплавување на десетици села во јужна Украина, потсетува УНИАН.

Според Генералштабот, Русите ќе продолжат да ги фокусираат своите главни напори на правците Лимански, Бахмутски, Авдеевски и Марински. Така, во текот на денот имало 24 борбени судири.

Министерството за одбрана на Украина извести дека во рок од две недели, украинските бранители ослободиле осум населени места во правците Бердијан и Мелитопол.