Сведоштво на руски историчар (Евге́ний Евсигне́евич Голуби́нский) со кое се урива бугарскиот мит дека Бугарите имаат историја стара 1 300 години , според овој историчар , бугарската народност престанала да постои со самото подпагања на Бугарите под турско владеење и со укинување на бугарската , ТРНОВСКАТА патријаршија – црква

Нема опис за фотографијата.

Сведоштво на руски историчар (Евге́ний Евсигне́евич Голуби́нский) со кое се урива бугарскиот мит дека Бугарите имаат историја стара 1 300 години , според овој историчар , бугарската народност престанала да постои со самото подпагања на Бугарите под турско владеење и со укинување на бугарската , ТРНОВСКАТА патријаршија – црква ( Охридската црква не е укината се до 18 век ) , 14 век .
🔴 мк – “ Таканареченото бугарско црковно прашање и, воопшто, духовното преродба на бугарскиот народ.
Погоре кажавме дека при освојувањето на бугарското кралство од Турците, Грците успеале да ја уништат независната бугарска (Трновска) патријаршија и да ги потчинат Бугарите од поранешното кралство на директната власт на Цариградскиот патријарх.
Оваа загуба на нивниот посебен патријарх беше најголемата несреќа за бугарскиот народ. За да се спречи која било нација да се распадне во едноставна случајна збирка луѓе што зборуваат ист јазик; за да се препознае себеси како единствена и жива целина или народ воопшто, – За тоа е потребно за себе да има еден заеднички центар кон кој би бил привлечен и околу кој би се обединил, за да би имал еден заедничко знаме под кој би можел да се препознае како единствен народ. Бидејќи го изгубиле кралството, но не ја изгубиле патријаршијата, Бугарите ќе се препознаат и ќе се зачуваат како единствен народ под својот врховен пастир на обичниот народ; губејќи заедно со кралството и патријаршијата, останаа без никаков сврзувачки и обединувачки центар. Така, со ова целосно губење на централните точки и надворешните симболи на единството, нивната внатрешна свест мораше да исчезне и Бугарите, не само во туѓата туку и во сопствената имагинација, долго време престанаа да постојат како целина и обединети. луѓе, и се претворија во ништо поврзано меѓу себе, едноставно жители на познатите турски провинции и познатите грчки епархии, во расфрлани толпи и единици, свесни за нивната припадност само на познатите села и градови, но немајќи свест за каква било повисока и каква било свест. на внатрешно единство. Неспоредливо посреќни од Бугарите биле нивните учесници во несреќите на поробените браќа Срби.
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа