Неидентификуван проектил раскинал тенк на два дела. На мрежата се појави видео за употреба на неидентификуван проектил против тенк во областа на една од првите линии на фронтот.

 

На видеото може да се види како се истрелува ракета кон борбеното возило, се случува силна експлозија, најверојатно поради детонација на муниција, а тенкот буквално се распаѓа на два дела расфрлајќи ги на оддалеченост од 50 метри.

 

На видео снимката се гледа дека последиците од неидентификуваниот проектил кој го погодил тенкот биле исклучително тешки. Практично ништо не остана од некогаш застрашувачката борбена машина. Куполата била откорната, фрлена во непознат правец, а предниот и задниот дел биле расфрлани на околу 50 метри.

 

Во моментов, судбината на екипажот во тенкот останува непозната, бидејќи видео снимката не открива детали за присуството или отсуството на вториот. Сепак, ова е прв пат да биде забележана ваква критична штета за тенк. Ова може да значи употреба на нов, досега непознат тип на ракетно оружје.

Според прелиминарните податоци, видеото е снимено во близина на Угледар.