Проф. Николај Витанов даде кратки информации за досегашната војна. 

Еве што напиша математичарот на својот Фејсбук профил:

 

Воен бриф од 16 март 2023 година

СТРОГО ЗАБРАНЕТО ЧИТАЊЕ ОД СЕСТРА. ШТЕТНИ ЗА НИВНОТО ЗДРАВЈЕ. ШТЕТНО Е ЗА НИВНИОТ МЕНТАЛИТЕТ – ПАЃААТ ВО ЏУРД ДЕЛИРИУМ – ВРИСКААТ И ТЕПААТ. НЕ ЧИТАЈТЕ ЈУРДЕКО!

Тука има место за техничка анализа, а не за фрлање чувства. Добрата анализа бара свежина, а не емоционално излевање. Трезно ја осуди мислата на Бизмарк дека мора да се грижиме за нашиот национален интерес. Националниот интерес со точно два ипол збора ви го објаснив: придобивки за народот. Значи, гледаме на оваа војна и секогаш се прашуваме: Која е користа за нас од ова?

 

 

Ги следиме бавните процеси, и тоа во низа. Затоа што бавните процеси се тие што ќе го одредат исходот на војната. Војните се одвиваат бавно, не како холивудски филм. Бавниот напредок е последица на брзината со која се одвиваат логистичките процеси. И гледајќи ја логистиката, можете да добиете добра идеја за тоа што оди каде.

Бавните процеси имаат фази. Секојдневно се потсетуваме на фазите и гледаме до каде стигнал процесот со кратки коментари. Војната не мора да минува низ сите фази. Може да заврши пред да стигне до последната фаза на кој било од процесите.

Но, тоа се повторуваше, но одново и одново. Има методологија. Сите пресвртници се пишуваат секојдневно за да биде јасно до каде се очекуваат работите. Во секоја фаза има краток коментар, за да биде јасно каква е состојбата во моментов. Но скриј, но скриј-скриј. НЕ ЧИТАЈТЕ ЈУРДЕКО! ГОРЕ СО ГОЛЕМИ БУКВИ Е НАПИШАНО ЗОШТО НЕ ТРЕБА ДА ГО ЧИТАТЕ ОВА.

НО КАКОВ РАБОТНИК ВИТАНОВ, АМА СТОП, АМА СТОП. ЕВА ШТО ПРАВИ ВИТАНОВ

https://www.mdpi.com/1099-4300/25/3/438

ЕВЕ ТЕ ПОВЕЌЕ

https://www.mdpi.com/1099-4300/24/11/1653

И ПОВЕЌЕ

https://www.mdpi.com/1099-4300/22/11/1240

И ПОВЕЌЕ

https://www.mdpi.com/1099-4300/22/12/1388

СИТЕ СПЕЦИЈАЛНО ИЗБРАНИ ЗА ДА МОЖЕТЕ ДА ГО ЧИТАТЕ БЕЗ ПЛАЌАЊЕ.

ДОДЕКА НЕКОИ СЕ СЛЕГААТ ОД ДОФИ, ДРУГИ СЕ ВО ВРВИТЕ КЛАСИФИКАЦИИ НА НАЈДОБРИТЕ НАУЧНИЦИ ВО СВЕТОТ.

Значи. На процесите и фазите.

Процес 1: Украинските системи и снабдувањето со украинската војска. Фазите се

1. Фаза 1: Уништување на тешка опрема на украинската армија достапна на почетокот на војната – се случи во првите два месеци и нешто, поради што Украина мораше да се закачи на системи

2. Фаза 2: Уништување на поголемиот дел од воената опрема достапна во Источна Европа од поранешниот Варшавски пакт – оваа фаза завршува

Фаза 3: Пумпање на украинската армија со стара опрема на НАТО од времето на Студената војна со цел да се ослободат западните залихи од таквата опрема – оваа фаза започнува. Се очекува и оваа техника да биде отстранета

Фаза 4: Донесете понапредна тешка воена опрема на НАТО во Украина, управувана од „волонтери“ и „пензиониран воен персонал“.

Фаза 5: Вметнување модерна опрема на НАТО со влез на армиите на НАТО во Украина и директно вклучување на НАТО во војната со фрлање војници од Источна Европа на боиштата

Фаза 6: Директна интервенција на американската војска и армиите на руските противници од времето на Студената војна на украинска територија со најсовремена опрема на НАТО.

Во моментов завршува етапата 2 и одиме на етапата 3. Дел од старата опрема на НАТО не се испраќа на фронтот, туку е акумулирана. Сигурен знак за претстојниот напад. На северниот дел од фронтот, украинското тешко оружје е недоволно, па Русите напредуваат.

Во Бахмут и Авдеевка, украинското тешко оружје е исто така недоволно и затоа украинските бригади таму имаат сериозни проблеми.

Всушност, што се очекува да добие украинската армија за пролетната офанзива? 91 тенк – тие се малку. Уште 324 АПЦ, 224 БМП и 381 оклопни возила. Оттука, се очекува шпицот да биде околу еден месец додека не се отстрани се што е наведено. После? Ќе видите – движење на етапите нагоре. Плус пикси за повеќе оружја.

Ова е вистинската состојба на нештата без никакви чувства. Дали се отстранува опремата на НАТО? Се отстранува. Дали има плачење за повеќе оружје? Ете го.

Интересите се како што следува.

Американскиот интерес: Ослабување на Русија со придвижување на ситуацијата во фаза 4. Од етапата 5 наваму, штетата станува повеќе од користа, бидејќи САД ќе бидат длабоко вовлечени во војната со последователно слабеење на воениот капацитет. Затуи – Фаза 3.

После 90-те тенкови ќе дојдат уште 60. Обид да се исцрпи Русија. Но, американскиот и борбениот капацитет на НАТО исто така опаѓа. А Кина трпеливо чека Американците да ослабат за да го изеде колачот. Тортата се вика Тајван. Затоа, веројатноста за достигнување на Фаза 5 се очекува да биде мала.

Не верувам, не верувам. Има веројатности, а тоа е математика. Нема чувства. Патем, ако САД и Кина се борат, што правиме? Тогаш ќе видите што ќе ви емитуваат на телевизија хероите со и без тумбаци.

Рускиот интерес е да уништи што е можно поголем дел од украинската армија и да победи во војната. Фаза 3 им одговара на Русите. Фаза 4 исто така. Фаза 5 е непријатна и за нив, бидејќи тоа значи проширување на војната и излегување од контрола исто така.

Поопшто, како конфликт меѓу НАТО и Русија, оружјето на НАТО се уништува во Украина со многу побрзо темпо од руското оружје. Се намалува предноста на НАТО во конвенционалното оружје, што ја намалува веројатноста за директен судир меѓу НАТО и Русија. Не – верувам, не верувам. Постојат веројатности. Тоа е математика. Нема чувства.

Наш интерес? Економско – снабдување со муниција на украинската армија. Политички – да не биде повторно повреден меѓу атиците и ударите. Дали сега има тука чувства?

Процес 2: Логистиката на руската армија. Дали ракетите се завршени – не. Дали останаа без школки – не. Па, тогаш работите продолжуваат како порано. Односно, континуирана артилериска супериорност на руската армија и истовремени големи загуби во живата сила на украинската армија. Еве ги фазите:

Фаза 1: Користење на оружјето акумулирано за време на Студената војна

Фаза 2: Употреба на оружје развиено во 20-тите години по Студената војна

Фаза 3: Користење на оружје развиено во последните 10 години

Овде, работите се во фаза 1 – Русите сè уште имаат многу оружја од студената војна. Се користат мал број оружја од Фаза 2, претежно тенкови и оклопни возила, оружја од фаза 3 ретко се користат, најмногу за тестирање. Значи, тука има многу простор за развој.

Не се очекува наскоро да излезе од Фаза 1 – во руските магацини има уште многу тенкови и пушки од ерата на Студената војна.

Дали се чувствува како да има некаде овде? Има проценка на логистиката. Тоа е точно.

Процес 3: Нумеричкиот состав на украинската армија. Овој процес не оди добро. Резервите за мобилизација во Украина се при крај. Ќе собереме силици за рација. Мора, или системите ќе се исклучат. Западњаците се практични – кога ќе видат дека нема веќе топовско месо, ќе се ракуваат со Русија и ќе ја поделат Украина. Кои се фазите овде.

Фаза 1: Уништување на нумеричкиот состав на украинската армија од почетокот на војната. Сцената е завршена. Неповратните загуби на украинската армија се многу поголеми од бројките на почетокот на војната

Фаза 2: Масивна мобилизација во Украина. Ова трае цела година и води кон исцрпување на мобилизацискиот ресурс. Сцената завршува.

Фаза 3: Фаќање Украинци на улиците на украинските градови. Оваа фаза е започната веќе некое време, што е јасно видливо од клиповите на мрежите. Украинскиот мобилизациски ресурс е исцрпен.

Фаза 4: Недостаток на топовско месо во Украина. Почеток на лов на топовско месо во Источна Европа во форма на „доброволци“ и пензионирана војска.

Фаза 5: Фрлање редовни единици на источноевропските армии на земјите-членки на НАТО во Украина

Фаза 6: Фрлање на американската војска и армиите на другите земји на НАТО, руските противници од Студената војна, на украинска територија

Во моментов работите се во 3-та етапа. По пролетната офанзива, се очекува ситуацијата да оди на етапа 4. После тоа, се очекува да започне пропагандата за враќање на избеганите Украинци во Украина и почеток на пропагандата што волонтира и „ пензионирана војска“ во Украина.

Ако започне 4-та фаза, се очекува почетокот на нуркањето на морските ежови кај нас – кога релевантниот крап ќе биде прашан дали ќе ги поддржи зборовите се поддршка на Украина со дела, со одење да се бори на фронтот. Ќе испадне дека сите крапови се на смртна постела и имаат толку многу болести што аха, аха ќе умрат. Силен млад човек крева ноќница, спуштајќи се од каучот, и кога ножот се потпира на коската, се крие под здолништето на мама.

Еве чувства да се има? Постои проценка. Оние со морски тумбати, кои можеби ќе треба да ги докажат своите проукраински позиции со дела, го чувствуваат истото кога емисарите одат да побараат бугарски војници за фронтот. Запомнете – стратегијата е – најдете будала која ќе ги реализира вашите интереси на своја сметка.

Стратегијата не е – станете будала да ги реализирате туѓите интереси на своја сметка. Кој сака да прати бугарски војници во оваа војна нека оди сам. Немојте да се чудите што сте во неред во кој се наоѓате. Кој одбравте да ве води? Тука си

Закон на Витанов за временските ветровити: Ветровизорот не може да постави насока. Се ориентира во насоката од која дува ветерот.

Вториот закон за ветровите на Витанов: Кога вашата елита е полна со ветровизори, ситуацијата во вашата земја е – чинија со грозје

Процес 4: Статус на инфраструктурата. Украинската инфраструктура продолжува да оди по ѓаволите. Рускиот јазик не е засегнат. Руската економија успешно се справува со сите видови санкции. Украинскиот – ако се стопираат системите, веднаш ќе падне. Значи, инфузијата од десетици милијарди мора да продолжи.

Колку долго? Се додека има топовско месо за напред. Нема топовско месо, нема немири, нема начин да се оправдаат десетици милијарди што ги истураме во нив. Руинирана инфраструктура, лоша економија. За да има победа на Украина, руската инфраструктура и економија мора уште повеќе да се уништат. Нема ниту топовско месо ниту оружје за да се реализира таква цел. Кои се фазите овде

Фаза 1: Украинската критична инфраструктура не беше уништена. Ова заврши во октомври минатата година

Фаза 2: Генерал Армагедон активно ја уништува украинската критична инфраструктура. Ова заврши пред околу два месеци со резултат – уништување на значителен дел од украинската критична инфраструктура

Фаза 3: Генералот Армагедон е подвиткан, уништувањето на критичната инфраструктура на Украина се одвива со побавно темпо.

Фаза 4: Целосно уништување на инфраструктурата во делот на Донбас под контрола на Украина. Тоа се очекува да се случи во битката за Славјанск и Краматорск.

Фаза 5: Уништување на инфраструктурата на левиот брег на реките Днепар.

Фаза 6: Уништување на инфраструктурата во Одеса и Харков

Фаза 7: Масовно уништување на инфраструктурата на десниот брег на реките Днепар.

Фаза 8: Уништување на целата инфраструктура на Украина.

Моментално сме во фаза 3. Руските напади се концентрирани повеќе на фронтовите отколку на инфраструктурата. Логично – се подготвува пролетна офанзива и Русите бараат да ги нарушат подготовките, па дури и да пропаднат со мелници и артилериски и воздушни напади врз украинските единици.

Ситуацијата полека се движи кон четвртата фаза со почетокот на руското систематско гранатирање на Славјанск. Патем, овој град полека влегува во дострелот на руската артилерија. Се очекува масовно уништување на инфраструктурата долж линијата Часов Јар-Константинавка – Славјанск – Краматорск. Нема чувства овде. Има проценка на ситуацијата. 50.000 – една украинска групација е на оваа линија. Затоа руската артилерија ќе ја сруши целата инфраструктура каде што се крие оваа група.

Процес 5: Надпраг шок. А денес нема. Ја гледаме серијата „Прагот“. Русите се обидуваат да го симнат, Американците се обидуваат да го држат доволно високо, но не толку високо за Русија да користи нуклеарно оружје. За да се задржи прагот релативно висок, украинските војници маршираат секој ден. Ајде да размислуваме прагматично. Ќе има војници за пролет. Ќе има и за лето. Доаѓа крвавото лето 2023 година. Чекорите овде се како што следува

1. Фаза 1: Прагот е висок. Не се прескокнува и војната продолжува.

2. Фаза 2: Прагот за едната страна почнува да паѓа. Во моментов опасноста е украинскиот праг да падне поради исцрпување на расположливото украинско топовско месо. За да не падне прагот, бидејќи нема украински топовско месо, топовското месо мора да доаѓа од источна Европа.

3. Фаза 3: И чаденото месо од Источна Европа не е доволно за да се одржи висок праг. Потоа – или интервенција на армиите на НАТО да го задржат прагот високо и да се обидат да го урнат руското знаме или да заврши војната – привремено, до почетокот на следната војна.

Моментално сме тука на етапа 1. Има уште украински топовско месо, има доволно дури и за уште една голема брзање. Ја чекаме големата брзање. На Крим. Сите го чекаме – и рускиот Генералштаб и американскиот генералштаб. Подготовките се во тек. На топовското месо не му се кажува дека барем една стандардна кутија ќе оди 2 метри под земја.

Стандарден корпус е 4 полни дивизии или ако сакате 12 полни бригади, а за оние кои сакаат да бројат уште полесно – 36 баталјонски тактички групи. Немаме толкава војска, дури и да ги броиме функционерите. Ќе биде голема радост да се знае овој јуруш од сега па натаму.

Нема чувства овде. Чекам бура. Сепак, неговите резерви во моментов се отстрануваат во Бахмут. Но сепак остана топовско месо и се испорачува НАТО опрема за 1 месец топла и многу крвава фаза од војната.

Едукативни за јурки. Која е разликата помеѓу напад и контраофанзива? Во контраофанзивата имате артилериска супериорност. Со јуруша го немаш. Вашите резерви масовно одат 2 метри под земја. А кога ви требаат – ги нема.

Процес 6: Суштински движења на фронтовите. Бахмут полека е опкружен. Авдеевка – исто така. Таму се оформи следната мелница за месо – Русите почнаа да фрлаат големи плански воздушни бомби таму.

Покрај Угледар, украинската армија ја зајакна ситуацијата. Сепак, резервите не беа доволни за да се одржи фронтот и полека се движеше кон запад. Она што го гледаме е дали на украинските единици во Бахмут ќе им биде наредено да се повлечат или ќе биде гранатирана дивизија.

Знаете која е слабата точка на украинската армија – топовското месо. Доколку стане недоволен, системите ќе бидат стопирани. Што значи поделба на Украина. Што не чека овде?

Фаза 1: Продолжување на работата на Мелница за месо Бахмут. Украинската команда таму фрлила 4 нови бригади, кои се очекува да бидат приземјени за еден месец.

Фаза 2: руски напади во правец на Константиновка, Славјанск, Краматорск и Купјанск. Почеток на решавачката битка за Славјанск и Краматорск.

Фаза 3: Пролетна украинска брзање во чест на почетокот на изборната кампања во Соединетите држави. 100.000 луѓе топовско месо, тоа се 30 бригади или 90 баталјонски тактички групи. Доаѓа големата битка. Русите сепак овојпат ќе отстапат територии еден по еден за да ја зачуваат својата жива сила.

И двете страни се свесни – ако си заминат овие 100.000, војната завршува, нема повеќе топовско месо од локални извори.

И така – чекаме и видиме. Борбената сила на достапните украински војници за нападот се намалува поради мелниците за месо во Бахмут и на други места. За нападот се собира старата опрема на НАТО, се уште има топовско месо. Прелиминарните избори во САД се ближат. Малку се 91 тенк што чекаат.

Нема да пристигнат ниту ветените 550 оклопни транспортери и БМП. Отворете го тоа – важно е дека примарната кампања во САД има добар почеток за сегашната администрација.

Ние сме во фаза 1. Битката за Бахмут сè уште не е завршена. Со новите засилувања, украинската група таму има околу 20.000. Можеби ќе издржат уште еден месец ако не се повлечат. До средината на април, сепак, нема да остане речиси ништо од овие речиси две дивизии. Мелницата за месо работи. Април ќе биде интересен месец.

1 украинска дивизија во Бахмут беше отстранета за 20 дена. Мелницата за месо работи. Има и руски загуби, но тие се многу помали

Делириозните поротници ги заменуваат украинските загуби со руските загуби. Драги мои, Генералштабот на САД одамна вели дека упорноста во Бахмут може да ја чини Украина пораз во Пролетната офанзива. Ќе видиме дали Американците ќе излезат како што треба.

Илјада пати ти пишав – Американците можат да бројат. Зеленски реши да го брани Бахмут. Разбирливо е – од Бахмут има патишта до каде било долж часовната линија Јар – Краматорск. Ако падне Бахмут, не е јасно каде ќе одат Русите за да ја пробијат оваа линија.

Применета е советската тактика на Втората светска војна за туркање топовско месо таму и задушување на непријателот со големата бункер за месо, без оглед на тоа колку месо се отстранува. Но тогаш Советскиот Сојуз имаше многу повеќе топовско месо од Германците, а артилеријата беше еднаква до средината на војната. Овде Украина има многу помалку топовско месо и е значително инфериорна по бројот и квалитетот на артилерија.

Но на Бахмут се фрлаат ново и ново топовско месо. Траекторијата на системот е спакувана во точка привлекувач. И двете страни нема да се откажат. Ќе се пролее многу крв, но тоа ви беше предвидено.

По Бахмут, од украинската војска се бара да ја врзе руската во битка за Часов Јар и Константиновка. Таа сака, но ништо нема да ги спречи Русите да напредуваат 15 километри на северозапад и да го погодат Славјанск – централниот град на одбранбената линија Константиновка – Краматорск. Ако го преземат, прашање на време ќе биде кога целиот Донбас ќе дојде под руска контрола.

Процес 7: Идеолошката борба. Работите се прилично мирни во Русија, ситуацијата на фронтот во моментов е поволна, нема услови за масовни немири.

Проблемите се со Украинците. Сегашната фаза е тука

Фаза 1: Пропаганда се обидува да ја минимизира работата на мелницата за месо Бахмут и огромните украински загуби таму. Ќе станува сè потешко. Американските аналитичари веќе забележаа дека падот на Бахмут ќе има огромен деморализирачки ефект врз украинската армија. Затоа, нови и нови украински војници се фрлаат во мелницата за месо Бахмут.

На Русите не им пречи. Се сеќаваат на фон Молтке – со уништување на живата сила на непријателот ќе ја заземеш и територијата што тој нема да може да ја одбрани поради недостаток на војници.

Следно

Фаза 2: Украинската пропаганда почнува да објаснува зошто биле неопходни огромните украински загуби во мелницата за месо Бахмут, откако американскиот Генералштаб, како што се нарекувал, долго време ги советувал да се повлечат бидејќи стоењето во Бахмут ги трошело резервите потребни за пролетната офанзива. . И денес американскиот Генералштаб им порачува да направат чекор назад бидејќи ги очекуваат тешки борби во пролет и лето.

Овде гледаме разлика во интересите. Американците сакаат пролетен залет за добар почеток на примарната кампања на актуелната администрација. Меѓутоа, за украинското раководство задржувањето на Бахмут е фиксна идеја и тие се заложници на оваа идеја – доколку Бахмут падне, штетата за моралната стабилност на армијата и општеството ќе биде голема.

На Русите не им пречи да ја продолжат мелницата за месо во Бахмут. Градот е уништен, одамна е пукано. Друга работа е да се бориме против недопрените утврдувања и неиспуканата артилерија Славјанск или Краматорск. Оние од Вагнер престанаа да се жалат дека немаат школки. Се прашувам кој украински генерал ќе го земе за огромните украински загуби кај Бахмут? Додека Бахмут се однесува – никој. Тогаш – ќе видиме кој ќе биде прогласен за виновен.

Работата овде е густа. Дури и командантот на копнените сили на Украина може да го одземе. Но, ние гледаме. Нема чувства. Постојат веројатности. Нема настан со веројатност нула. Според тоа, ненулта веројатност има и настанот дека Украинците ќе го одржат Бахмут. Веројатноста сепак е премала во споредба со веројатноста на настанот Украинците да не го одржат Бахмут.

И конечно Американците ќе кренат раменици и ќе го направат тоа што го направија во Авганистан. Американците ќе го добијат своето. Русите ќе го добијат своето.

Процес 8: Пропаганда кај нас. Целосната тага продолжува. Че и жалост. Нема суптилна национална пропаганда. Украинскиот е оставен да биде. И таа е целосен аматер. Оставен е американскиот да се фрли. Но, таа има луѓе кои не ни знаат каде е Украина. Бугаринот е многу поупатен затоа што Украина му е под нос.

А Витанов вели – средете си ја пропагандата, гледајте реално на работите. Не – на телевизија сме преплавени со херои со светли очи кои пророкуваат неодамнешна украинска победа. Следува крваво лето, со големи битки и монструозни загуби на двете страни. Загубите на Украинците ќе бидат многу поголеми, бидејќи повторно ќе има напад со политички цели против артилериската надмоќ на непријателот.

Но, вие не ме слушате. Слушајте што ви кажуваат оние со сјајни очи. Читаш што пишувам: ги слушаш оние со блескави очи, но никогаш не заборавај каде е црвената линија на Витанов. И тоа е – испраќање бугарски војници на фронтот. И оваа линија е иста како линијата на цар Борис III.

Во Бугарија има обиди за активирање на проукраинската пропаганда. Запомнете – оваа војна нема да заврши добро за Украина. Ти имам напишано одамна и многу пати. Размислете што ќе правите после војната, оти атосите ќе се разберат, а магарињата пак ќе ги клоцаат.

Дали ја забележувате тоталната пропагандна неспособност? Европската унија делумно би ги обештетила земјите кои и дале муниција на Украина. Код збор – делумно. Значи, да дадеме. Некои европски лидери премногу се врзаа за Украина. Ако Украина загуби, ќе ги гледаме како трчаат по своите животи. Веќе се зборува за трозабецот на Штирлиц.

Штирлиц ја расфрла најмоќната војска на НАТО. Го промовираат во Брисел. Штирлиц ја уништува Европската унија. Го промовираат во НАТО. Мулер седи и размислува: Штирлиц се однесува како руски агент. Значи не е така.

Возиме понатаму

Политички науки – (Ден 109)

Продолжуваме со политичката култура. Вчера разговаравме за култура. Што е со политичката култура? Дебелите книги велат дека политичката култура е збир на вкоренети обрасци на политички идеи, вредносни ориентации и политичко однесување типични за дадено општество или општествена група.

Ух-а-у-ух-а. Да, да, подетално овде. Тоа беше политичка култура во целина. Го барате тоталитетот и ја менувате политичката култура. Како барате? Пари, кралица! Ах, да, точно е, парите ги ставивте на дело, за тие што се платени да почнат барат преку населението и да ја сменат политичката култура. Како? Што како? Како што се ослободи од тој што ја дава пареата.

Значи бараме низ населението. И од што е агрегатот? Од типични за даденото општество вкоренети дела. Ах-ха-ах-ах-ах! Така, некои ги искоренуваме, а други искоренуваме. Каков вид? Кои одговараат на интересите на тој што ги дава парите. А што се овие работи што имаат корен и мора да се откорнат или вкоренат за да се смени политичката култура во насока во која сака тој што ги дава парите? Па, така пишува, нели – политички идеи, вредносни ориентации и политичко однесување.

Политичките идеи најлесно се расправаат. Вчера комунизмот беше единствената вистинска линија, денес е спротивното. Која е вистинската линија денес? На тој што ги дава парите и командува со парадата. Но, оние од вчера мора да направат салто смртен случај за да се искорени некои политички идеи и да се вкорени други политички идеи. Беше лесна работа!

Дедото – комунист, синот – демократ, внукот – што и да дојде таму како политичка идеја на тој што ги дава парите (и го држи стапот). Но, еве – не дај Боже да влезе руската војска во Бугарија – ги искоренуваме штетните демократски политички идеи и одиме на Орлов мост да фрламе цвеќе на руските тенкови. Жена-а-а-ах!

За да купите букет цвеќе! 4 црвени и 4 сини! Дека не знаеш кои тенкови ќе дојдат над Орлов Мост. Со 4, не со 2. Луѓето ќе речат дека моите политички идеи се слаби! Купете го за 6!

Еве го

Законот за политички идеи на Витанов: Секоја доволно голема вреќа со пари може да ја претвори секоја политичка идеја во пи радијан.

Сè уште имаме вкоренети вредносни ориентации. Леле! Да не пишуваме ништо овде, туку за домашна работа, фати некои бугарски политичари и види како им се менуваат вредносните ориентации во зависност од партијата. Еве го

Втор закон на Витанов: Најважната вредносна ориентација која може да ја промени секоја политичка вредносна ориентација е келепирот.

И конечно, вкоренетото политичко однесување. Тоа што е вкоренетото политичко однесување? Ајде да размислиме – почнуваме од – дали си либерал, дали си лименка? Таму возиме – Да денес Трговија, а вечерва Земјоделство и во иднина сето ова министерство. Прашање за комбинација. Човек мора да биде спремен за секое министерство (од каде беше тоа?) и така натаму. Вкоренета флексибилност на политичкото однесување. Ајде да се прицврстиме

Закон на Витанов: Политичкиот црв е флексибилен, но е безрбетен

Овде недостиг на рбет, таму нема рбет – и повторно продадени народните и националните интереси. Што да се прави – прашање на политичка култура, крева раменици Витанов.

Ајде, доста е за денес. Утре – повеќе.

Следува некои демографија од брошурата

ВИТАНОВ, ДИНАМИКА НА НАСЕЛЕНИЕТО И НАЦИОНАЛНА БЕЗБЕДНОСТ, 2005 (67. ден)

Никој од Јурдек уште не сфатил дека покрај политички науки ви кажувам и за географија. Ш-ш-ш-ш-ш-т, тивко, да не осетат. Дека и во тој правец ќе се прошири пискливот делириум.

Колонијалниот период заврши горе-долу кога многуте суровини што Европејците ги бараа во тропските предели најдоа синтетички замени…

Цитирам, добро, го цитирам проклетиот Витанов од горната книга.

Штом имате синтетички замени, зошто да се мачите да водите колонијална економија. Ги оставате сами да се снајдат и со поедноставување на работата имате и природни суровини по ниски цени, а цените се сè пониски бидејќи имате и синтетички замени. Чао, чао колонијализам, добредојде неоколонијализам. А ние со гајдите? Ние со гајдата немаме многу природни суровини. Значи мораме да правиме синтетички. Па, не ни треба хемиска индустрија. Тоа и индустријата не ни треба.

Ни требаат само гајдите. Дека им играме на оние кои имаат и индустрија и синтетички суровини. Но дали ќе играме само на гои, Витанов? Но, можеме да пееме и да фрламе крофни.

Па, можеш да правиш секакви циркуси за да добиеш некој денар, но нема да развиеш индустрија и нема да правиш синтетички суровини, затоа што ќе станеш од оние што ги даваат парите. И тоа воопшто не е коректна политичка идеја, ниту е коректна политичка вредносна ориентација, а да не кажам дека е грдо политичко однесување. Каде си видел црв со кичма.

Марш да свириме на гајдата, робови на никој! Ќе ми развијат индустрија, ќе ми правеа синтетички суровини. Кој ти ги стави овие мисли во глава? Витанов? Вака ли се водат луѓето и партиите? Цитат од еден голем човек:

…Не, така не се води забава. Овде луѓето трошат пари, губат време, жртвуваат душевен мир, се вели таму, се коцкаат со богатството за доброто на народот – не, тие настрана! Ха-ах, ова веќе не се толерира, ова е политички скандал каков што нема во светот. . . Не, кажи што сакаш, не ни оди добро. Способните, чесните – настрана, неподобните, нечесните – присутни! … Се прашувам: што прави тој што од највисоко место ги средува судбините на нашата татковина…“

Значи, еве ги вистинските политички вредности, политички идеи и политичко однесување! За домашна работа: од кој великан е овој цитат? Дека некои заборавиле на класиците.

Доста за денес. Ви посакувам здравје и успех, а војната и вирусите нека бидат подалеку од вас.