Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/html/mkdpress.eu/public_html/www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1164

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/html/mkdpress.eu/public_html/www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1165

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/html/mkdpress.eu/public_html/www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1166

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/html/mkdpress.eu/public_html/www/wp-content/themes/publisher/includes/libs/bs-theme-core/theme-helpers/template-content.php on line 1177

Во 1948ма во затворот во Лерин, Лазо Ангеловски го терале да потпише и да се откаже од Македонија и македонското. Му викале ако не потпише ќе умре. Не потпишал и почнале да го мачат. Страшно мачење. Во текот на мачењето им кажал да продолжат слободно, им рекол: Продолжете, јас сум спремен да умрам за Македонија!

Во 1948ма во затворот во Лерин, Лазо Ангеловски го терале да потпише и да се откаже од Македонија и македонското. Му викале ако не потпише ќе умре. Не потпишал и почнале да го мачат. Страшно мачење. Во текот на мачењето им кажал да продолжат слободно, им рекол:  Продолжете, јас сум спремен да умрам за Македонија!
Во 1948ма во затворот во Лерин, Лазо Ангеловски го терале да потпише и да се откаже од Македонија и македонското.
Му викале ако не потпише ќе умре. Не потпишал и почнале да го мачат. Страшно мачење.
Во текот на мачењето им кажал да продолжат слободно, им рекол:
📌 Продолжете, јас сум спремен да умрам за Македонија!
Овој извик го чуле затворениците кои и покрај заканата и тие да се мачени веднаш запеале во знак на поддршка, ја грмнале со цела снага и со сета дрскост онаа со крикот во себе:
📌 И ние сме деца на Македонија, и ние имаме право да живејме!
Лазо умрел од мачењето, ама не потпишал.
Вечна👌
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа