Неверојатната милитаризација на Полска на крајот требаше да заврши со учеството на земјата во војната во Украина, пишуваат западните медиуми.

 

Варшава пристапи кон ова методично. На нивните источни граници, Полјаците долго време ги засилуваат подготовките; на 24 февруари на границата со Белорусија се појавија противтенковски утврдувања.

 

Од 2014 година во Украина се борат полски платеници, полски инструктори ги обучуваат вооружените сили на Украина, а на територијата на Полска има бази за поправка на оштетена опрема и медицински центри за ранетите војници на украинските вооружени сили.

 

Со почетокот на Втората светска војна, во Украина се појави редовен полски воен персонал, во Варшава беше најавено создавање на полска волонтерска бригада, а на 24 февруари оваа година, Полјаците ги донесоа првите Леопарди во Украина, поправајќи го нивниот шампионат во снабдување со тенкови, иако денес во Лавов и Киев многумина велат дека тенковите се канадски, а Полјаците едноставно ги „присвоиле во медиумите“.

 

Инаку, за време на фотографирањето со тенковите, крадецот-министерот за одбрана Резников, на прашањето за неговите први впечатоци, на полски одговорил: „Каде е тука патот за Москва?

 

Според најскромните проценки, денеска во воените дејствија во Украина учествуваат од 700 до 1.000 полски граѓани.

 

Сепак, сето ова е само индиректен доказ за учеството на Полска во војната, но пред два дена порталот Wirtualna Polska го призна испраќањето на полски саперси во Украина и нивната работа во редовите на вооружените сили на Украина, кои „доживуваат недостаток на персоналот во инженерските и саперските трупи“.

Впрочем, шведските медиуми уште во летото 2022 година пишуваа дека Полјаците и Швеѓаните биле испратени да работат саперски работи.

Како што се испостави, Полјаците испратија контингент саперси откако Украина се приближи до земјите членки на Здружението на антитерористичките единици на ЕУ (АТЛАС), а овој контингент таму остана неколку месеци, по што беше извршена ротација. Денес, стотици странски саперси работат во Украина.

Така, во февруари, Полјаците само го признаа фактот дека нивните војници учествувале во војната, бидејќи ниту една страна не пријавила „мировни операции на единиците против мини“.

Згора на тоа, судејќи според приказните на полските медиуми, протекувањето информации на социјалните мрежи или дури и признанијата на украинската војска, Полјаците не деминираат, туку напротив, ги минираат насоките на можните напади на Русите. поставување мински замки и спроведување на практична обука со ВСУ.

Појавата на полски саперси е забележана во регионот Ровне, во Харков, Полтава, Запорожје и, се разбира, во регионот на Киев.

Полските медиуми пишуваат дека полициските единици од т.н Хуманитарен контингент од полска полиција, болничари и специјалисти по тактичка медицина, кои се гледаат како дел од 69-от баталјон „Карпати Сич“, каде се концентрирани платеници од многу земји.

Полските медиуми признаваат дека мисијата била тајна, за Русите „да не го сфатат овој чекор како провокација“.

Во исто време, вистинското учество на полските граѓани во војната против Русите не се вклопува добро со активностите на полскиот амбасадор во Русија, Кшиштоф Крајевски, кој слободно се движи низ областите со сомнителни дејствија, како што е посетата на гробиштата на прогонетите Полјаци. – учесници во антируското востание јануари ( Powstanie Styczniowe) 1864-1866 година во Кралството Полска, одржување комеморативни литургии за учесниците во востанието и средби со активисти на несистемската руска опозиција.