Разликите меѓу Турција и Сирија се значајни. Турција има големо искуство во организирање бегалски кампови, кои се многу добро опремени, имаат услуги да го направат тоа.

 

Во катастрофа од оваа големина, ништо не е лесно и ништо не се прави брзо, но има максимален напор. Ова го вели за БНР главниот државен здравствен инспектор доц.Ангел Кунчев. Тој ги објасни ризиците од ширење на инфекции по големиот земјотрес пред една недела во Турција и Сирија.

 

„Во медицината за катастрофи постои постулат дека кога има ваква природна непогода најчесто е придружена со ширење на заразни болести, постои ризик, што не значи дека работите мора нужно да се случуваат.

 

Пониските температури донекаде помагаат, но не го решаваат проблемот. Главната работа што треба да се направи е многу добра организација, многу брза организација на кампови во шатори, на тоалети, што гарантира и контрола на ширењето на овие инфекции“.

„Во Сирија, „благодарение“ на долгиот период на војна, што цели територии се практично неуправувани, лани случаите на колера ја поминаа границата од 3 илјади, имаше извоз на колера и во други земји. Земјотресот само ги влоши работите и создаде уште повеќе ризици. Покрај колерата, дизентеријата е една од често појавуваните болести. Опсегот на болести кои може да се појават е многу голем“, вели проф. Кунчев.

„Кај нас врвот на бранот грип помина. Ситуацијата почнува да се нормализира, а тоа не се однесува само на грипот, туку и на ковид, сипаници и шарлах. Се движиме кон помирна и понормална средина. Нема недостаток на кревети и неможност за сместување на болните. Од почетокот на годината регистриравме 3370 случаи на Ковид. Лани во ова време беа 230.400“, коментира и Кунчев.