Во 11-те месеци од војната, Русија загуби околу 200.000 војници во Украина. Станува збор за загинати и ранети.

Според The ​​New York Times, повикувајќи се на американски и западни претставници, бројот на убиени и ранети руски војници во Украина се приближува до 200.000, пишува UNIAN.

 

„Овие загуби за само 11 месеци се 8 пати поголеми од загубите на САД во двете децении од војната во Авганистан“, се вели во написот.

Окупаторската војска претрпе особено тешки загуби во битките за Бахмут и Соледар. Руските аналитичари не веруваат дека загубата на животи ќе биде пречка за воените цели на Путин.

Војната се води на сличен начин како и борбата со која се соочи земјата за време на Втората светска војна, кога загинаа повеќе од 8 милиони советски војници.

Путин е подготвен за стотици илјади жртви во Украина, иако повеќе жртви може да ја поткопа неговата политичка поддршка.

Според украинскиот Генералштаб, од почетокот на целосната инвазија, загубите на руските освојувачи изнесувале околу 129.030 убиени.

Независните набљудувачи од проектот Орикс проценуваат дека руската војска изгубила повеќе од 9.000 парчиња воена опрема во Украина од почетокот на инвазијата.