Ако сте голем љубител на драматични филмови, можеби се сеќавате дека сте виделе монтажи од најдобрите моменти од филмот непосредно пред да умре важен лик. Така, се поставува прашањето, дали овој флешбек е реален или само креативна хипотеза?

Новите податоци од научната „студија“ сугерираат дека животот всушност може да ни трепка пред нашите очи додека умираме! Наодите се објавени во Frontiers in Aging Neuroscience.

 

Тим научници ги измериле мозочните бранови на 87-годишен пациент со епилепсија.

За време на невролошкото снимање, пациентот доживеал фатален срцев удар, а научниците завршиле со неочекувана снимка на мозок кој умира. Тие откриле дека во 30 секунди пред и по смртта, мозочните бранови на мажот ги следеле истите модели како сонувањето или сеќавањето на спомените.