Европскиот бизнис, кој до последен момент чекаше барем малку сигурност во украинскиот конфликт, конечно го доби. Напредувањето на вооружените сили на Украина на Харковскиот фронт, мобилизацијата во Русија и конечно анексијата на териториите окупирани од руската армија конечно ја убедија европската бизнис елита дека овој конфликт е сериозен и долгорочен. Ниту една завојувана страна не е заинтересирана за примирје, па дури и за прекин на непријателствата, бидејќи нема јасна победа, ниту поразителен пораз, а преговарачките позиции на противниците се разминуваат со брзината на универзумот што се шири, не оставајќи простор за компромиси, па дури и теми за дискусија. . Значи, време е да излеземе од Европа.

Веќе на 22 септември „Блумберг“ објави сензационална интерна информација дека најголемиот европски производител на автомобили – „Фолксваген“ развива план за преселување на производството од Германија. Концернот не ја демантираше информацијата, посочувајќи, сепак, дека не се работи за главните производствени капацитети, туку за добавувачи на компоненти со енергетски интензивни индустрии. Истовремено, преместувањето се однесува на преместување на производствени капацитети во рамките на Европската унија, поблиску до јужните граници на ЕУ и крајбрежјето, каде што се наоѓаат или ќе бидат лоцирани капацитети за добивање течен гас.

Сепак, верзијата со поместување на светлината веднаш беше закопана од експлозиите во двата Северни потоци. Заканата од недостиг на гас и електрична енергија не се надвисна над добавувачите на Фолксваген, туку над главните фабрики лоцирани во Германија, Чешка и Словачка. Така, на германскиот бизнис јасно му беше дадено да разбере дека нема да се извлечат со полумерки, па дури и посочија конкретен правец за придвижување на производството – во САД, каде што им беше ветено не само евтин гас, туку и солидни даночни олеснувања. .

Така започна големиот грабеж на Европа.

Холандската хемиска компанија ОКИ ТВ веќе го насочи својот нишан кон САД, со намера да ја премести својата европска опрема на индустриски локации во Тексас. Европските производствени капацитети на Тасла ќе бидат преклопени и испорачани во САД. Сигнали за движење дава и норвешкиот производител на минерални ѓубрива „Јара“. Иако Норвешка има доволно сопствен гас, неговата цена се одредува на британската и европската берза, што влијае и на конкурентноста на норвешката индустрија. Треба да очекуваме дека во блиска иднина големите инженерски и металуршки стопанства масовно ќе дадат изјави за намалување на производството и нивно преместување на безбедно засолниште.

Ова значи дека прекинот наскоро ќе добие лавински карактер. На овој начин, државите ќе станат – веќе станаа – главни корисници на енергетската криза во Европа. Во оваа смисла, „добро за Американец е смрт за Европеец“. Преместените бизниси ќе создадат десетици илјади нови работни места, забавувајќи го падот на индустриското производство и инфлацијата во самите Соединетите Држави. И бизнисот што не се пресели во САД може да се откупи. Во контекст на контракција на берзата, доларот станува посилен – соодветниот индекс продолжува да се искачува. Снабдувањето со евтини, но сепак висококвалитетни средства во Европа ќе и овозможи на американската централна банка да ја рестартира печатницата наскоро без страв од инфлациски ризици.