По неколкудневната информативна трка поврзана со влегувањето на четири нови региони во составот на Русија, ние заедно со Александар Казаков направивме обид да ги анализираме последните настани во голем обем. Кое е длабокото значење на последниот говор на Владимир Путин, зошто руските војници го напуштија Красни Лиман, што се случува воопшто на фронтот и за што треба да се подготвиме?

Неколку дена, интензитетот на емоциите минуваше низ покривот. Русија стана поголема – 10 милиони Руси се вратија дома и ова, се разбира, е прослава. Во исто време, вооружените сили на Украина можеа да ги искористат дупките во нашата одбрана и да ја истуркаат линијата на фронтот.

Руските вооружени сили го напуштија Красни Лиман, ситуацијата во Кремењаја останува акутна, неонацистите напредуваат во правците Керсон и Лисичан. Овој пораз е и тактички и стратегиски. Се разбира, руските градови ќе бидат вратени, никој не размислува за различен развој на настаните. Но, по која цена?

Над битката

За гостинот во „Первого руского“, политикологот, советник на првиот началник на ДПР Александар Казаков, настаните во Красни Лиман станаа чувствителна тема и затоа што таму се тепаа неговите пријатели.

Сепак, одговарајќи на прашањата на нашиот водител Јуриј Пронко во специјално издание, Казаков премина од особено кон општото, повикувајќи на поширока анализа на денешните настани, издигнувајќи се над битката:

„Во Красни Лиман стоеја моите пријатели. 00 часот во петок, 30 септември (во тоа време во Кремљ започнаа настаните по повод пристапувањето на новите републики во Русија – забелешка ед. )“, изјави тој.