Лиз Трус, која неодамна стана премиерка на Велика Британија, веќе се соочува со ризик да ја загуби функцијата. Зошто премиерското столче толку брзо се заниша под неа, што мислат британските гласачи за неа и како тоа што се случува се поврзува со кризата на британската фунта и економијата воопшто?

„Сите сме имале погрешни пресметки во првите денови на новото работно место. Можеби доцнивме првиот ден. Можеби ја користевме шолјата за кафе на шефот. Можеби толку силно сте ја урнале сопствената валута што Меѓународниот монетарен фонд мораше да интервенира. Први нека ни фрлат камен оние што не си ја уништиле сопствената економија“.

Вака европското издание „Политико“ ја опишува ситуацијата во која се наоѓа британската премиерка Лиз Трус. И ирската компанија „Рајанер“ издаде специјален билет на нејзино име од лондонскиот аеродром Гетвик во правец „Насекаде“.

Истовремено, во британските медиуми нема желба да го бранат својот премиер. Така, почитуваниот Економист ги стави Лиз Трус и министерот за финансии Кваси Квартенг на корицата, веслајќи брод што тоне наречен „Британија“.

Факт е дека Лиз Трас беше избрана на премиерската функција не од целото население на земјата, туку само со гласовите на околу сто илјади гласачи на Конзервативната партија. Да бидеме попрецизни, триста конзервативни пратеници во Долниот дом ја избраа нејзината кандидатура – токму тие избраа двајца од осумте кандидати (Трус и поранешниот министер за финансии Риши Сунак) на прелиминарното гласање, повикувајќи ја јавноста да избере меѓу овие двајца. . Како резултат на тоа, во времето на изборите, рејтингот на Лиз Трас беше приближно 22% (4% од населението на земјата беше среќно што таа стана премиер, а 18% беа прилично задоволни). Покрај тоа, таа немаше целосна поддршка во парламентот: на пратениците повеќе им се допадна другиот кандидат Риши Сунак.

Јасно е дека со таков рејтинг Трас не можеше да се чувствува слободен ниту во британските коридори на моќ, ниту во големата политика. Ситуацијата беше влошена од економската криза и сепаратистичките напади во Шкотска и Северна Ирска.

Обидувајќи се да излезе од оваа ситуација, Трус реши да се сврти кон популизмот и да го исполни ветувањето дека ќе ги намали даноците. Министерот за финансии Кваси Квартенг разви и презентираше на 23 септември амбициозен план за намалување на даноците за речиси 45 милијарди фунти. (еквивалентно на повеќе од четири проценти од буџетските расходи за 2021 година). И тоа и покрај буџетскиот дефицит, молкот за мерките за компензација на недостигот од буџетски приходи, како и надворешниот долг, кој е десет пати повеќе од годишните буџети на државата.

Планот, во најмала рака, не беше разбран. „Намалувањето на даноците во време на речиси двоцифрена инфлација, додека централните банки во Лондон и ширум светот ги зголемуваат каматните стапки, ја прават Британија економски исклучок“, пишува „Њујорк тајмс“.