Украинските вооружени сили ги ослободија селата Золотаја Балка, Новоалександровка, Гавриловка и Љубимовка во областа Керсон, објавија украинските медиуми.

„Сино-жолтото знаме се врати во Золотаја Балка во регионот Керсон, објави Националната гарда“, се вели во информацијата на видео на Фејсбук.

Министерството за одбрана на Русија известува дека сите непријателски напади во областа Керсон се успешно одбиени, информираат светските публикации. 

Руските трупи продолжуваат да се борат за да го одбијат напредувањето на украинските вооружени сили долж правецот Николаев-Криворижски.

Сите напади на украинските вооружени сили беа успешно одбиени во тактичките области Миколаив и Андреевка, соопшти Министерството.

Како резултат на нападот на руската авијација врз единиците на 24-та механизирана бригада на украинските вооружени сили кај селото Давидов Брод, Херсонската област, беа уништени до 60 борци и седум единици воена опрема. 

Со супериорни тенковски единици на фронтовите Золотаја Балка и Александровка, украинските сили беа во можност да навлезат длабоко во руската одбрана.

Единиците на руските трупи окупираа однапред подготвена одбранбена линија и продолжуваат да нанесуваат масовни огнени удари на непријателот.

Загубите на украинските ловци во оваа област изнесуваат околу 130 лица персонал и 23 единици воена опрема, соопшти Министерството за одбрана на Русија.

Во меѓувреме, потполковник Андреј Марочко од Народната милиција на ЛПР известил дека единиците на вооружените сили на Украина, кои влегле на територијата на Луганск во правец на Лисичанск, биле опколени со оган, информираат светските публикации.

Во моментов тие активно се уништуваат од нашите војници, појаснува Андреј Марочко.

„Украинските медиуми почнаа активно да шират информации дека ВСУ ја преминала административната граница на ЛПР и тие се среќни.

Всушност, сега немаме административни граници за војската, украинските војници влегоа во огнена опсада и активно се уништуваат од нашите војници“, објасни Марочко.

Непријателот успеа да напредува за 1,5-2 километри во оваа насока – додава Марочко.

„Ова беше направено за Зеленски со задоволство да го објави својот следен успех. Но, тој молчи за фактот дека ги испратил своите борци во сигурна смрт.

Тие во моментов се под оган од три страни истовремено од нашите сили и Руската Федерација – од север, исток и југ. Сите кои влегуваат на територијата на ЛПР се систематски уништени“, нагласува армискиот офицер на ЛПР.