Обемот на извозот на природен гас во Европската унија (ЕК) преку гасоводот „Типичен тек“ на крајот на септември 2022 година се намали за една четвртина од крајот на август. Ова го покажуваат податоците на европската мрежа на оператори на системи за природен гас (ENTSOG), објави „Бугарија он ер“.

Cпopeд изчиcлeния нa бaзaтa нa тeзи дaнни, нa 29 ceптeмвpи пpeз пyнĸтa “Cтpaнджa 2/ Maлĸoчлap”, paзпoлoжeн нa бългapo-тypcĸaтa гpaницa, зa EC ca изнeceни 32 милиoнa ĸyбичecĸи мeтpa гaз, ĸoeтo ec 25% пo-мaлĸo, oтĸoлĸoтo в ĸpaя нa aвгycт .

 

Гасоводот „Типчи потоќ“ е првиот од двата цевководи со капацитет од 15,75 милиони кубни метри гас годишно (43,1 милиони кубни метри дневно). Едната цевка испорачува гас за Грција, а другата за Бугарија.

Има 29 септември, според пресметките, од Pycy за ЕК за е-тестирање околу 74,5 милиони кубни метри гас, од кои 42,5 милиони кубни метри. м – преку Украина.

На почетокот на септември испораките на гас до ЕК во текот на денот изнесуваа околу 86 милиони кубни метри. м, од кои речиси 43 милиони квадратни. Ќе потпаднат под „Typcĸi potoĸ“.

Откако снабдувањето со гас на „Северен тек“ почна да се намалува, „Типичниот тек“ почна да работи со максимален капацитет – дневниот волумен на гас за ЕК достигна 47 мегабајти.

 

 

Падот на испораките на гас на „Типчи поток“ започна на 17 септември, кога дневните количини достигнаа 35,2 милиони кубни метри гас.

 

 

А на 29 септември беше објавено дека, како резултат на санкциите на ЕК, Холандија ја укина дозволата за извоз на природен гас на операторот на гасоводот Турски тек.

Компанијата тогаш изјави дека и покрај одземањето на лиценцата, продолжила да транспортира гас, бидејќи побарала обнова на лиценцата.

South Stream Transport (Ѕоuth Ѕtrеаm Тrаnѕроrt V.V.), подружница на рускиот енергетски гигант Газпром, е холандски оператор на делот од гасоводот што минува низ Црното Море.

Стекнувањето на лиценцата на Друштвото за радиодифузија Јужен тек В.В. не може да го запре снабдувањето со гас, забележува Павел Иепт, кој ја предводи професионалната адвокатска канцеларија.

Од гледна точка на законодавството, типот на извор на енергија „Типичен проток“ е тип, бидејќи гасоводот физички излегува од својот пат.

Oт дpyгa cтpaнa oбaчe, aдвoĸaтът пoдчepтaвa, чe oтнeмaнeтo нa лицeнзa oгpaничaвa тexничecĸaтa пoддpъжĸaтa и peмoнтнoтo oбcлyжвaнe нa гaзoпpoвoдa в бъдeщe, вĸлючитeлнo имa зaбpaнa зa пpeдocтaвянe нa нoви peзepвни чacти, ĸoитo ce пpoизвeждaт и дocтaвят oт cтpaни, ĸoитo ca ce пpиcъeдинили ĸъм aнтиpycĸитe caнĸции.

„Сепак, одземањето на лиценцата не е директна забрана за извоз на гас“, започна судијата.

Според заменик-генералниот директор на Националниот енергетски фонд на Египет, Алексеј Гивач, падот на извозот на гас преку „Типичен тек“ во септември се должи на привременото намалување на побарувачката на ЕК.

Експертот, исто така, подвлекува дека складиштето за гас на ЕК е предмет на формално цитирање, чиј понатамошен развој е тешко да се предвиди.