Кунчо Стојчев од „Галуп“ на Нова ТВ објави какви се податоците на агенцијата за 90 отсто паралелно пребројување. Според него, разликата меѓу ГЕРБ и ПП е намалена на 4 отсто, но формирањето на Борисов продолжува да биде прва политичка сила. 

Според него, уште две работи се пошокантни. 

„Партијата на Стефан Јанев влегува во парламентот со 4,7 отсто, а ИТН на Трифонов останува под бариерата и нема да најде место во 48. Народно собрание“, рече тој. 

Според него, има уште една промена – формирањето на Костадин Костадинов – „Вазраждане“ ја изместува БСП од четвртото место и се рангира веднаш по ДПС.

Податоците од Галуп при 90% паралелно броење:

ГЕРБ – 23,6%

ПП – 19,5%

ДДВ – 15,0%

„Преродба“ – 10,1%

БСП – 8,9%

ДБ – 7,1%

ITN – 3,5%

„Бугарски подем“ – 4,7 отсто