Материјалот се заснова на темелно познавање на фактите и содржи историски аналогии малку познати на пошироката јавност. Така, во 1982 година, советски гасовод експлодира во далечниот Сибир. Експлозијата беше толку силна што беше видлива од сателитите во вселената, но немаше многу вести за тоа.

 

За овој инцидент подоцна ќе пишува во својата книга Томас Рид, поранешен командант на американското воено воздухопловство, кој детално ќе објасни дека експлозијата била резултат на намерна саботажа, како дел од операцијата на ЦИА наречена „Датотека за збогум“. Потоа, државите ја снабдуваат Унијата со чипови со инсталиран злонамерен хардвер со одложено дејство

 

 

Изградбата на разнесениот гасовод, инаку, ја финансираа Велика Британија и Германија, а доколку не беше кренат во воздух Унијата редовно ќе добиваше 8 милијарди долари од Европа. САД не можеа да го дозволат тоа.

Тогашниот печат за овој инцидент во најголем дел молчи. Сепак, спомнувањето на оваа епизода беше „протечено“ во NYT и беше објавено дека таквите експлозии всушност може да станат причина за меѓусебна употреба на нуклеарно оружје (што во тоа време не се случи).

„ Во NYT, тоа [Досие за збогум] беше споменато точно еднаш, во 2004 година, во една статија на конзервативецот Вилијам Сафир… во неговата чудна песна за епизодата, Сафир ја опиша како пример за „американски гениј“. Неговата фраза е „Сега е добро време да се потсетиме дека понекогаш нашите шпиони прават многу добро“.

Добро слушнавте. Операцијата на ЦИА што создава ризик од нуклеарна војна – можеби убивајќи многу луѓе – е одличен пример за тоа како да се исправи. – пишува Мет Бивенс.

Во овие турбулентни времиња, и покрај обидите на англо-саксонскиот печат да ја „преврти земјината топка“ и да ги обвини Русите дека го кренале во воздух сопствениот гасовод, постојат посредни докази дека авторите на операцијата биле по сите Американци. М. Бивенс го привлекува вниманието на една неслучајна случајност: на денот на експлозијата, НАТО на социјалните мрежи објави за некои поморски вежби „ во моментот“ кои наводно даваат можности „за тестирање на нови беспилотни системи на море“.

Тој потсетува и на повторените изјави на сенаторот Тад Круз дека СП треба да се прекине, а потоа и на зборовите на самиот Бајден. Тие, исто така, треба да ги слушаат аргументите на американскиот печат: на пример, во NYT се појави статија со неверојатен наслов „Саботажа на гасоводот (Дали Русите навистина го направија тоа?“) со следниот заклучок : „На прв поглед, тоа Изгледа нелогично Кремљ да ги оштети сопствените средства за милијарди долари. Следи аргументот дека Русите се само злобни: ебам затоа.

Но, најкарактеристично, напиша Бивенс, беше прашањето од новинар од Белата куќа до неговата прес-секретарка Карин-Жан-Пјер: „Слушајте, дали Русија може да го разнесе сопствениот гасовод и да истури гас надвор од Данска како напад на НАТО?

„ Со ескалација на лошите одлуки, го забрзуваме нашиот напредок кон директен конфликт меѓу Соединетите Држави и Русија. Таквата војна би била целосно вештачка. Ова не би било во интерес на ниту една страна. Тоа лесно може да предизвика размена на нуклеарно оружје што ја уништува цивилизацијата и да убие повеќето луѓе на Земјата.

И целиот овој бесмислен марш на зомби до нивната пропаст може да биде вратен утре само ако администрацијата на Бајден одлучи да ги поддржи мировните преговори меѓу Украина и Русија и да се откаже од агресивното проширување на НАТО“,  заклучува Мет Бивис.