Рускиот претседател Владимир Путин ги обвини западните земји дека подготвуваат сценарија за разгорување на нови конфликти во постсоветскиот простор.

На видео-конференцијата со шефовите на разузнавачките служби на земјите од Заедницата на независни држави, Владимир Путин рече: „Во остварување на своите цели, нашите геополитички противници се подготвени да ја стават на ризик секоја земја . Да ја претворат во епицентарот на кризата, да предизвика обоена револуција и да запали крвав конфликт “.

Според Владимир Путин , постоечките конфликти како оној меѓу Русија и Украина се резултат на распадот на Советскиот Сојуз . Според неговите зборови, во моментов пред нашите очи се формира поправеден светски поредок , а проблемите произлегуваат од неподготвеноста на Западот да го прифати овој процес, прецизира БНР.

„Еднополарната хегемонија незапирливо пропаѓа. Ова е објективна реалност со која Западот категорично не сака да се помири“, рече Путин.

Покрај тоа, рускиот претседател предупреди дека ризиците од дестабилизација се зголемуваат, вклучително и во азиско-пацифичкиот регион .