Состојбата долж оската Русија-Украина станува се понапната. Токму поради тоа бугарскиот математичар проф. Николај Витанов даде информации за војната за 29 септември 2022 година.

„Знаеш дека не ми е гајле кој ќе победи и кој ќе изгуби во оваа војна. Заинтересиран сум да ја разработам мојата методологија за анализирање и предвидување на воените конфликти. И јас го решив тоа. методологија.Треба да се знае и процентот на рикачи.Веќе се знае.Ти пишав-математиката е посилна од сите идеологии.Секоја идеологија го гледа светот низ криво огледало.Ама математиката-не.

Ова не е место за фрлање чувства, туку за информации за резултатите од анализите засновани на математичка методологија. Кој не е во право, кој е во право, дискутирајте на друго место. Еве – техничка анализа за тоа што се случува на воените фронтови.

Овде гледната точка е онаа на Бизмарк – националниот интерес. Чиј национален интерес е наш национален интерес, а тоа е точно да знаеме што се случува, да ги донесеме нашите заклучоци и да преземеме навремени мерки за да не бидеме изненадени, како и секогаш, од меѓународната ситуација.

Ако не ви се допаѓа, не го читајте. Информациите се за оние на кои им се корисни. Но, тој чита и рика. Ти беше кажано yurdeko – оваа информација не е за тебе. Не го читај. Може да го оштетите вашиот пердув.

Знаете дека има нешто за што „независните проверувачи на факти“ нема да се согласат. Велам нешто очигледно – поради начинот на кој се води војната од страна на украинската армија, украинските загуби се многу големи, а тоа не ми се допаѓа. А на Украинците тоа не им се допаѓа и ги кријат своите загуби. И на проверувачите на факти не им се допаѓа и носат вода од 9 бунари за да се обидат да го срушат ова.

Според Макијавели, немам што да се расправам со проверувачите на факти. Само ќе почекам да заврши војната и тогаш вистината ќе блесне. Во право.

Го знаете мојот нов стил на презентација. „Независните проверувачи на факти“ сметаат дека Русите се лоши, а Украинците се добри. Мислам дека вистината е некаде на средина, но повторно, според Макијавели, нема да се расправам со нив. Времето ќе покаже кој е во право.

Знаете, одамна предвидував како ќе заврши оваа војна . Затоа плиткоумните ме сметаат за проруски. Утре прилично голем дел од Украина ќе биде припоен. Дали Витанов знаел – знаел. Зошто знае? Затоа што крапот му е туѓ.

Па, според проверувачите на факти, имаме злобни Руси и добри Украинци. Добро, така ќе ги наречам. Знаете дека тоа не влијае на мојата анализа на војната.

Отсекогаш сум велел: слезете на земја, гледајте ги работите реално. Смирете се – војната нема да ви реши ниту еден личен проблем, може само да ги продлабочи. Ги набљудуваме настаните и правиме сметка. И јас ја полирам мојата методологија за анализа.

Ајде сега да видиме што ќе се случи со лошите Руси и со добрите Украинци

1. Притисокот врз лошиот Путин да стане поостар се исплатеше. Во лоша Русија е во тек мобилизација. Знаете – злото секогаш успева. Затоа се очекува мобилизацијата да регрутира повеќе од 300.000 луѓе. Некои се изненадени од поддршката за Путин и војната во Русија. Ти пишав што рече Бизмарк – Русите се опасни затоа што се навикнати на малку.

2. Останува уште 1 ден до припојување на територија и население колку Бугарија кон лошата Русија. Во право. Лошо, полошо, уште полошо – ќе биде. Голема победа за злото. Но, не сме изненадени, нели – светот е изграден на таков начин што злото секогаш победува.

3. Злобните Руси водат војна на украинска територија. Добрата украинска армија не може да ги истисне. За ова има објективни предуслови. Не е само топовско месо, потребна е техника.

4. Добрите Руси кои бегаат од мобилизацијата за да си ја спасат кожата нема да пропаднат со плановите за мобилизација. Ќе ги прикажуваат на телевизија недела-две, па ќе станат неинтересни. Така функционира злото и тоа многу добро знае како функционираат добрите медиуми. Доаѓа зима, а бидејќи злото ги воздигнува гледачите и публиката, тоа се одразува со предност.

6. Доброто секогаш страда. Според холивудските сценарија, добрата телевизија наскоро ќе почне да ги покрива масовните тешкотии поврзани со зимата. Не плашете се, нема да бидат апокалиптични, страдањата нема да бидат многу големи.

Добрата страна веднаш ќе бара победа бидејќи народот претрпе помалку од очекуваното. Различни прашања од типот зошто народот воопшто треба да страда ќе бидат забришани под тепих. Ако треба, ќе трпиш стотици години за победа на доброто – таква е ситуацијата.

7. Се очекува едноставниот план на лошите Руси да функционира. Тоа е, но навистина едноставно – референдуми – припојување територии кон Русија, масовно влегување на руската армија во нив. А бидејќи украинската армија ќе биде на руска територија, според руската воена доктрина, нуклеарното оружје може да се користи на целата територија на непријателот.

Масовни удари на критичната украинска инфраструктура, студ, недостаток на вода и глад во Украина во зима. Како и секој злобен план – ќе успее. Основа за успех – војната не се води на руска територија. На злобната руска пропагандна машина и е полесно.

8. Планот на добрите Украинци е да си ги вратат териториите. И има смисла, додека не ги погледнеме повнимателните постапките на самовилата на стапчињата која дава оружје. Добрата украинска армија нема предност во авијација и артилерија, но сепак има предност во жива сила.

Логично е да се фрла топовско месо на фронт, колку и да не му се допаѓа на Витанов што умираат украински војници, а и многу такви. Никој не умира, велат „независните проверувачи на факти“, а ние, следејќи го Макијавели, се согласуваме со нив. Никој не умира, само исчезнуваат без трага.

9. Украинскиот план предвидува се повеќе и повеќе оружје. Се разбира, добрата украинска армија победува битка по битка во оваа војна, но лошите Руси брзо ја уништуваат опремата испратена од западниот свет. уште морам. Ти пишав – самовилата дава и ќе дава, но ќе дава според сопствените интереси. А тие се – што повеќе ја исцрпуваат злобната Русија, ја исфрлаат злобната Русија од европскиот пазар на нафта и гас, го ресетираат руското влијание во Европа… Отсекогаш ви пишував – самовилата си ја знае работата, има прекрасни аналитичари – а занаетот го научив од книги.

10. Украинска пропаганда. Еве, на некои не им е јасно зошто Витанов се фатил за глава и постојано зборува за аматеризам, демек тоа е доброто, а. Според украинската пропаганда, работите во Украина пловат непречено, лошиот непријател грми секој ден на фронтот и прашање на време е кога лошите Руси ќе бидат протерани од украинска територија. Што ако – вистина е – наскоро нема да има Руси на украинска територија. Наскоро кога? Утре или за неколку дена. И ова ќе биде голема победа за добрата армија. Или тоа би било победа на злото? Прашајте ги „независните проверувачи на факти“. Ќе те просветлат.

11. На фронтовите – засега нема промена. Добрите Украинци напаѓаат, лошите Руси бранат. Херојската украинска армија не ги запира нападите кај Керсон. Техниката и топовското месо благородно напаѓаат секој ден. Каде одат тие?

Витанов смета дека злото направило црна дупка долж Керсон. Но, ние не сме загрижени, нели? Доброто ќе ја уништи црната дупка. И ќе почне од Нова Каховка. Чекам – ден 80. Па, ќе чекаме – црната дупка е голема, не може брзо да се уништи. Украински загуби? Не, секако. Ова е она што го покажува проверката на фактите, бидејќи едно лице претура по независните украински сајтови. Нема. Најмногу има некој што исчезнал без трага во црната дупка.

Но, ова е исто така привремено. Погледнете ги загубите на лошите Руси – тие се огромни. Не веруваш? Доколку не е точно, проверувачите на факти веднаш ќе ми укажат дека ширам лажни информации и ќе ви укажат на десетина сајтови дека руските загуби не се огромни. Ајде да видиме.

Во близина на Харков. И тука силите на добар напад секој ден. Успесите не се видливи, но тоа е привремено. И тука има црна дупка, а има поплаки дека од неа излегле беспилотни летала кои ја уништуваат западната тешка опрема на добрите Украинци. Нормално – злото секојдневно ги покажува своите магариња. Да бидеме оптимисти – без никакви загуби, доброто ќе го пробие фронтот овде и конечно ќе ја преземе контролата врз целиот регион Харков, од кој одамна се повлекоа лошите Руси. Или не се повлекоа и направија црна дупка.

Знам, прашај ја независната проверка на факти, од таму ќе ти кажат. И ние ги чекаме победничките успеси на доброто на Харковскиот фронт. Го чекаме ослободувањето на целиот регион Харков. Да почнеме да броиме. Чекаме – ден 1. Ќе чекаме, знаете, доброто мора да помине низ страдање за да победи.

Што друго чекаме? Злото нема да се предаде без борба. Ќе фрли нови поделби во војната, доброто ќе додаде и топовско месо. Црвените линии ќе продолжат да напредуваат. Светскиот поредок што постоеше пред војната помина во историјата.

Злото нема да се откаже од преземањето на целиот регион Доњецк. Планот е едноставен – 80% од украинската тешка индустрија е таму. Некои ме обвинуваат дека премногу гледам во логистика. Па, јас барам. Моќта на злото ќе расте како што се зголемува нејзината територија и население. Но, доброто нема да престане.

Ќе речете – но ги прекинаа конкретните описи на непријателствата. Не, не престанаа, само не ви ги пишувам. Методологијата е разработена и ви кажувам ова и она. Оставив на независните проверувачи на факти да ве информираат независно. Злото е силно и силно. И нема да го победите со „независна проверка на фактите“. Со нетрпение очекувам кога ова ќе се реализира. Предвидување – никогаш. Затоа што „независната проверка на фактите“ е дел од пропагандата. А таа, знаеш мое мислење, е страшно аматерска.

Ајде, доста е за денес. Трчај да му пријавиш на пријателот што се моли каков лош ученик е Витанов. И денес треба да ја расположите.

Малку за нашите работи.

ПОЛИТИЧКИ НАУКИ (ден 19)

Денес – за групи од гледна точка на политичките науки. Овде групата се подразбира како асоцијација за реализација на дадена цел. Значи цел – група, друга цел – друга група, го одземаш голот – групата се распаѓа. Ах-ха-ах-ах, значи – ги замаглувате групите со реализација на нивната цел или ја насочувате траекторијата на системот така што целта не може да се реализира.

Секој член на групата има свои интереси и цели. И кога групниот интерес ќе исчезне, групата почнува да еродира. Затоа што групата е остварлива ако има јасно формулирана цел. Ако нема, или целта исчезне, групата почнува да умира. Има многу математика вклучена во групната динамика, но тоа оди до злобните тајни на Мориарти и ние нема да разговараме за тоа. Ќе кажеме само дека интересните групи се важни – заеднички интерес – група, заеднички интерес – група.

Пример за одржлива интересна група се женските организации. Политичари, внимавајте – многу се издржливи. Жените треба да работат за вас, а не против вас, затоа што ако тргнат против вас, немате работа, брзо ќе ве претворат од тигар во маче.

Други интересни групи – адвокати, финансиери итн.

За групите две работи се важни на прв поглед – големината и влијанието. Тука треба да изгледа младиот политичар. Што е со макијавелистичкиот политичар? И тој треба да го погледне тоа, но како што велат, тоа не е се – има уште. Повеќе е целта и функцијата на групата. Овде е запишано што ќе биде со таа група, а макијавелистот лесно може да зајакне една група, а да ослаби друга. Но, повторно одиме во друга насока, и затоа застанувам овде за денес.

И да не го заборавиме нашиот човек од Самрак во Фиренца

МНОГУ ГОЛЕМИ ПОЗНАВАЧИ (70 ден)

… Совладајте ја сопствената судбина или некој друг ќе го направи тоа наместо вас…

што ни го кажуваат овде – нема едноставно пливање во реката на животот. Воланот или го држиш самиот или некој друг го држи. И ако друг го држи, вашата судбина не е контролирана од вас. Тој што те ослободува и ќе те пороби. Многу непријатна мисла. Раскажана од човек чиј портрет виси речиси во секоја бугарска административна канцеларија. Виси, виси, но во повеќето случаи само виси. Што сакам да кажам – па едноставно е, скапани работи има само во Данска. О, и „Северен поток“ мина покрај Данска.

Ова е за денес. Ви посакувам здравје и успех. А вирусот и војната нека останат подалеку од вас“, напиша проф. Витанов на својот личен Фејсбук профил.