Воениот дописник на KP.RU Александар Котс го набљудува последниот ден од референдумот во ЛПР

Луганск едвај чека да се врати дома. Тоа се чувствува надворешно. Градот е обесен со билборди со непретенциозни, но животопотврдени слогани: „ Иднината е само заедно со Русија“, „Ние сме еден народ“ . Гледам и редок балкон – без руската тробојка. Знамињата се насекаде – на автомобили, велосипеди, мотоцикли…

– Земи, те молам – девојка волонтер држи бело-сино-црвена лента во близина на зградата на владата.

Кон неа се упатува колона минибуси во придружба на автомобил на сообраќајната полиција. Од нив лазат луѓе од сите бои на кожа. Министерот за надворешни работи на ЛПР, Владислав Деинеко, им подарува акредитации на меѓународни набљудувачи.

„ Се надевам дека она што ќе го слушнете и видите овде ќе биде доставено до јавноста во вашите земји“, им порача министерот на гостите од странство. – ЛПР одамна оди кон овој референдум. И денес имате можност да го набљудувате долгоочекуваниот настан со свои очи. Ви благодариме што пронајдовте сила и решителност во себе, и покрај фактот што многу западни земји се силно против она што се случува во моментов.

Тој ден во Луганск пристигнаа претставници на Казахстан, Еквадор, Сирија, БАР, Мексико, Италија, Франција, Камерун, Мјанмар, Словенија, Шри Ланка…

– Саша, братско срце – наеднаш ми долета гласот на еден од набљудувачите, во кој го препознав мојот стар пријател од Србија, професорот по меѓународно право Дејан Мировиќ.

– Па, како си професоре? – Прашувам пријател од Балканот.

– Гледам дека ова е всушност демократски процес, нема притисок. А тоа што го кажа фрау Бурбок, како да се што прават овде е пукање и силување, не е точно. Всушност, има голем одѕив.

Што се однесува до мене лично, знам што им направи Западот и НАТО на Србија и Југославија. И така разбираме сè. И сакам да додадам дека Западот го критикуваше овој референдум, но заборави дека кога Косово прогласи независност, немаше референдум. И ова е вистинското лицемерие на Западот.

– Србија има комплициран однос кон овој процес. Затоа што имаш преседан со Косово. Овие избори најверојатно нема да бидат признаени на државно ниво во Белград…