Веќе оваа зима ќе дознаеме како завршува војната во Украина – штом пристигне првиот бран на студ во Европа.

Ова мрачно предвидување на SkyNews го даде светски познатиот канадски психолог Џордан Петерсон, кој стана популарен со неговите директни изјави на тема модерниот свет и сите негови намерно создадени недостатоци.

Осврнувајќи се на Европа како целина, психологот беше категоричен дека човек секогаш може да дојде во ситуација за која нема ниту едно добро решение. Токму тоа, според Петерсон, многу веројатно ќе го видиме во следните неколку месеци.

На провокативното прашање на водителот дали Русија може да користи тактичко нуклеарно оружје за време на конфликтот што е во тек, психологот беше содржан: „Ако треба, ќе го употреби. И не, тоа нема да доведе до Трета светска војна бидејќи Западот нема да возврати. Што има тој да добие од таков конфликт?“

„Изјавите како „Русија ќе загуби“ или „Ќе победиме“ се крајно наивни. Што точно ќе добиеме? Да речеме дека Русија се повлече од Украина – од уништената земја. Дали е ова победа за нас? Со ваква победа Путин би се снашол добро на домашен терен. Тој едноставно ќе им каже на својот народ:

„Ги исполнивме нашите задачи во Украина, ја уништивме, ја денацизиравме и не дозволивме да падне во рацете на Западот. Тоа не е оптималниот исход, не е она на што се надевавме, но секако е подобар од алтернативата“. И луѓето ќе се согласат со тоа и ќе го прифатат“, рече Петерсон.

Тој е категоричен – не може да има европска победа против Владимир Путин, бидејќи едноставно не може да се постигне победа против личност на која не би можел цврсто да му кажеш „не“.

„И не можеме да му кажеме не, затоа што си ја продадовме душата за неговата нафта и гас. И тоа го направивме за да го подигнеме нашиот морален статус – во име на „спасување на планетата“. Сега ни претстои многу тешка зима и тоа е резултат на нашата сопствена глупост и нашите апсурдни морални претпоставки за климата. Ќе ја спасиме планетата?! Мислам дека не е така, и ќе дознаеме многу брзо“, ја навести Џордан Петерсон на претстојната тешка зима.

Според него, најкатастрофално е што ако се претпостави дека на Европа и е одземена енергијата во име на повисокиот идеал – спасителната природа, логично би следело дека треба да има мерки кои барем делумно ќе го решат проблемот со загадувањето.

Но, ги нема, напротив – се што е воведено досега прави повеќе штета отколку корист. „Понекогаш се прашувам, како тоа може да биде прифатливо за Западот? Потоа помислувам на зборовите на Џорџ Орвел од пред 50 години – Не е (дека ја сакате планетата, туку дека) го мразите човештвото“, ја засили својата изјава Петерсон и заклучи:

„Поради се што се случува сега, успеавме да ставиме 300 милиони луѓе на листата на оние на кои им се заканува глад и студ во следните шест месеци. Ова е 3 пати повеќе од бројот на луѓе кои комунизмот успеал да ги убие. Можеби сакаме да го собориме рекордот? Но што? Овие луѓе се од оние… сиромашните, а и онака има премногу луѓе на планетата“, иронично заврши психологот.