Одлуката за повлекување од територијата на Украина на американските специјални сили, кои учествуваа во обуката на украинската војска таму, значително ја отежна натамошната обука на вооружените сили на Украина и ја намали нивната ефикасност.

Ова во вторник го соопшти командантот на американските сили за специјални операции (Специјални сили на вооружените сили) во Европа, генерал-мајор Стивен Едвардс. Нејзините подредени единици се доделени на Европската команда на САД.

„ Со почетокот на руската инвазија на Украина, политиката на Соединетите Држави беше американските сили да не можат да бидат распоредени на територијата на Украина. Поради оваа причина, се префрливме на систем каде што спроведуваме обука надвор од Украина со сојузниците и партнерите, а исто така обезбедуваме совети од далечина “. “, рече тој, говорејќи на онлајн форум организиран од тинк-тенк New America.

„ Најголемиот проблем што го имаме во моментов е тоа што не сме со нашите партнери, па мораме од далечина да им даваме совети и помош. Дојдовме до некои уникатни начини да го направиме ова по електронски пат, но за жал тие не беа толку ефективни како да сме всушност со нашите партнери“.  нагласи Едвардс.