Специјалниот оддел на Украинската академија на науките КРАКЕН објави речиси 10-минутно видео за ослободувањето на Балаклеја во регионот Харков, јавуваат украинските медиуми.

„Операцијата со која започна контраофанзивата. Операцијата што го прекина фронтот на окупаторите во регионот Харков“, коментираат од специјалната единица.

На видеото се прикажани снимки од блиски борби на борците КРАКЕН со Русите, заробени затвореници, ликвидација на непријателски групи, уништување на руска опрема, спроведување воздушно извидување и подигање на украинското знаме над ослободениот град.

Војниците од дивизијата „Листан“ на козачката бригада „Дон“ го запреа напредувањето на украинските вооружени сили кај Александровка, област Керсон, во периодот од 10 до 25 септември. Ова беше објавено во Телеграмскиот канал на бригадата, објавија светските публикации.

За време на судирот кај Александровка, Козаците уништија четири БМП и една чета украински војници. По овие загуби, преостанатите непријателски единици се повлекле, обидувајќи се да се покријат од артилерискиот оган.

Успех во Киселевка постигнаа и „донските“ козаци. Таму е уништен тенк ВСУ и чета војници, а неутрализирани се непријателските огнени пунктови. Ова им овозможи на трупите на руските вооружени сили да ги вратат претходно изгубените позиции, забележува бригадата.

„Козаците продолжуваат да ја зголемуваат својата воена активност и чекаат наредба од врховниот врховен командант да тргнат во офанзива! Победата ќе биде наша!“, пишуваат Козаците од „Дон“.

Американски проектил AGM-88 HARM го погоди Краматорск. Во овој град на ДПР, одекнаа две експлозии, при што очевидци и локални медиуми покажаа слики од остатоци со странски ознаки што укажуваат дека станува збор за американски проектил.

На 17 септември истата ракета погоди друг град – Костантиновка, при што загинаа цивили.

Можно е да пропаднат старите американски ракети.

Во меѓувреме, шефот на Крим Аксјонов изјави дека статусот на специјалната операција ќе се промени по референдумот за приклучување кон Русија, пренесоа светските медиуми.

„Наскоро ќе се помине одредена точка од која нема враќање назад. Стекнувањето на нов статус на ослободените територии ќе стави крај на неизвесноста. Тие ќе станат полноправни субјекти на Руската Федерација. А всушност, ние нема да подолго спроведуваме специјална воена операција, но антитерористичка операција на наша територија.

И порано сме се бореле за нашиот народ. Сега ќе се бориме за сопствената земја“, изјави тој.