Економијата на Велика Британија ќе колабира оваа зима. Ова е факт. Но и самата држава може да пропадне. Новата премиерка Лиз Трас се соочува со предизвици кои Британија никогаш не ги видела.

Сиромаштија со гориво

Британците ја чекаат зимата. Не, тие не се за зимска забава. Во земјава владее вистинска паника. Повеќе од половина од населението во Обединетото Кралство ќе се соочи со таканаречената сиромаштија на гориво. Ова е кога трошоците за енергија на домаќинствата надминуваат 10% од приходот.

Независни британски експерти веруваат дека инфлацијата ќе излезе од контрола – и тогаш реалниот доход на населението ќе се намали повеќе од кога било. Безброј бизниси незаштитени со контрола на цената на енергијата би можеле да банкротираат.

Штрајковите, кои траат цело лето, се очекува да продолжат. Се очекува штрајковите да го опфатат железничкиот транспорт, здравствениот систем, училиштата, судството и можеби државните служби. Постои можност за граѓанска непослушност, при што многу луѓе едноставно не можат да ги платат сметките за гориво.

Оваа буквално апокалиптична прогноза во никој случај не беше дадена од надворешни набљудувачи, туку од самите британски експерти. Тие се особено загрижени дека земјата во овој клучен момент ќе ја води амбициозната, но неписмена премиерка Лиз Трас.

Познатиот независен британски економист Џон Греј во својот долг пост во The Newstatesman напиша дека „во моментот кога премиерот Трас ќе влезе во Даунинг стрит 10, британската држава е пред колапс“.

Не е од злоба. Греј не покажува јасна поврзаност ниту со Конзервативната партија на Трас, ниту со нејзините лабуристички противници. Тој само ја анализира ситуацијата што се влошува со тоа што Трас останува на врвот на британската моќ.

Па, исто како Тачер

Многу набљудувачи, и во Британија и во странство, ја забележаа опсесивната желба на Трус да биде како познатата британска премиерка Маргарет Тачер, која го доби прекарот „Железната дама“ поради нејзината тешка економска политика и не помалку тешката надворешна политика. На пример, Трас дури и се облекува како Тачер.

Но што е најважно, актуелниот премиер, прогонуван од ловориките на Тачер, непромислено ги копира економските мерки на кои прибегна „челичната дама“ (фискална претпазливост во интерес на ограничување на националниот долг, ограничување на владината интервенција, намалување на даноците итн.) н. ..), без да се обрнува внимание на фактот дека светот и навистина самата Британија многу се променија по Тачер.

Џон Греј, на пример, верува дека „единствениот начин на кој новата влада ќе преживее е да ги спаси домаќинствата и бизнисите“ од тоа да не можат да користат енергија.

Сепак, тој смета дека без разлика дали тоа ќе се направи преку намалување на даноците, или со замрзнување на сметките за струја на одреден период или комбинација од двете, трошоците ќе бидат огромни.

Економистите, исто така, предупредија на опасноста од колапс на пазарот на државни обврзници во Обединетото Кралство, што „може да доведе до катастрофа бидејќи ќе предизвика валутна паника што ќе ја погоди фунтата“. Како резултат – галопирачка инфлација со сите последици што произлегуваат.

Британските економисти ја испитуваат состојбата во економијата на земјата, како што велат, без да ја нарушат позадината. Сепак, на сите им останува јасно дека причината за катастрофалната состојба со економијата е енергетската криза предизвикана од самата британска влада – под Борис Џонсон.