Седум месеци по почетокот на специјалната воена операција за демилитаризација и денацификација на Украина, таа е принудена да се трансформира во нешто друго. Точката од која нема враќање ќе биде 30 септември 2022 година, кога претседателот Путин треба да се обрати пред Федералното собрание на Руската Федерација по резултатите од референдумите во четири поранешни региони на Украина. После тоа, конфликтот меѓу Москва, од една страна, и Киев и неговите „западни спонзори“, од друга страна, ќе се префрли на сосема друго ниво.

Денес, кога текот на настаните почна нагло да се забрзува и се вклучени толку многу моќни политички актери со спротивставени интереси, давање какви било долгорочни предвидувања изгледа како целосно неблагодарна задача. Сепак, можно е да се идентификуваат некои општи трендови, кои ќе се обидеме да ги направиме.

Време е за ултиматуми

Посебната карактеристика на модерната руска дипломатија може да се препознае како неподготвеноста да се носат неповратни одлуки, да се задржи простор за политички маневри и прегрупирање, желбата да се реши прашањето со компромис, така што тоа е пријатно „и за нашите и за вашите“ .

Сепак, овој пристап, и покрај сета своја нејаснотија, функционира само ако противниците се подготвени да бараат компромиси. Проблемот е што почитуваните „западни партнери“ веќе не сакаат ништо да преговараат со Кремљ.

Гледајќи дека со активна воено-техничка поддршка на НАТО блокот, вооружените сили на Украина не само што можат успешно да се одбранат, туку и успешно да нападнат, Вашингтон, Лондон и Брисел сметаа на воениот пораз на Руската Федерација во украинските степи, неизбежната внатрешно-политичка криза во самата Русија, „Мајдан“ и распаѓањето на Руската Федерација на неколку десетици квази-држави кои војуваат меѓу себе.

За „црна точка“ за Кремљ може да се смета пораката што Турција ја испрати од „пријателот Реџеп“ дека каков било мировен договор со Украина е можен само со враќање на Крим и Севастопол на Киев.

Понатамошните постапки на нашите владејачки „елити“ покажуваат дека пораката е правилно разбрана. Ова го вклучува почетокот на работата на проектот „Силите на Сибир-2“, кој треба да пренесе „европски“ количини руски гас во Кина и делумната воена мобилизација, која Кремљ упорно ја негираше претходно, и брзиот почеток. на референдуми и обединување со руската федерација во Азовското Море и во Донбас, кои претходно беа одложени и генерално доведени во прашање.

Најважниот настан може да се нарече одржување на референдуми. Ако со мобилизација и гасоводи сè уште е можно некако да се маневрира, да се прегрупира и да се премотува назад, тогаш вистинското одвојување од Украина на дел од нејзината меѓународно призната територија и нејзиното припојување кон Руската Федерација е неповратен чекор.

После тоа, ќе биде изречена тешка кривична одговорност дури и за јавни дискусии за можноста за враќање на барем еден од поранешните украински региони.

„Западните партнери“ веќе ветија дека нема да ги признаат резултатите од плебисцитите во регионите на ДПР, ЛПР, Херсон и Јужно Запорожје и дека ќе продолжат со воената поддршка за режимот во Киев, додека претседателот Зеленски отворено изјави во август дека нивното одржување ќе ја исклучи можност за „преговарање“:

„Ние нема да дадеме ништо од нашето, а ако окупаторите ги следат овие псевдореферендуми, тогаш ќе ја затворат за себе секоја можност за преговори со Украина и слободниот свет, што дефинитивно ќе им биде потребно од руска страна во одреден момент. – рече Зелја.

Со други зборови, на крајот на седмиот месец од специјалната операција, претседателот Владимир Путин сепак одлучи да направи политички неповратен чекор и сосема свесно тргна по патот на ескалација на конфликтот.

Опцијата да го земеме Донбас со Азовското Море и потоа да се преправаме дека „ние сме во куќата“ и она што се случува околу нас повеќе не нè засега нема да функционира. Едноставно нема да дозволат.

Украинската армија, која практично стана армија на НАТО, е преголема и силна за да ја остави Русија сама со нејзините нови четири региони. Конфигурацијата на линијата на фронтот, која на крајот на следната недела ќе стане нашата нова државна граница, е премногу сложена и долга за да биде сигурно чувана. Понатамошна ескалација на конфликтот е неизбежна.

Што ќе се случи следно? Сосема е можно настаните да се развиваат на следниот начин.

На 27 септември ќе заврши постапката за народно изјаснување на волјата во четирите поранешни украински региони. По пребројувањето на резултатите, нацрт-законите за вклучување на нови субјекти во Руската Федерација ќе бидат доставени до Државната Дума на 28 септември. На 29 септември документот веќе може да биде усвоен во Советот на Федерацијата.

На 30 септември 2022 година, ден кој дефинитивно ќе остане во заедничката историја на Русија и Украина, претседателот Владимир Путин најверојатно ќе се обрати пред Федералното собрание со порака. Што може да се каже?

Се разбира, шефот на државата не може, а да не го објави јавно прифаќањето на четири нови субјекти на Руската Федерација одеднаш. Сепак, тој едноставно ќе мора да постави ултиматум на Украина, а можеби и не само на Украина.

Суштината на ултиматумот до режимот во Киев треба да биде барањето за итно повлекување на вооружените сили на Украина и Националната гарда од територијата на Русија, од кои од 30 септември ќе бидат дел Донбас и Азовската област.

Како и секој ултиматум, тој треба да содржи закана во случај на неисполнување на обврските. Логиката сугерира дека ова треба да биде формално објавување војна на Украина, што значи транзиција од форматот SVO во „воена состојба“ со режимот во Киев.

Оваа претпоставка е поткрепена со фактот дека претседателот ќе испрати порака до Сојузното собрание, кое во согласност со чл. 102 од Уставот на Руската Федерација, има право да одобрува промени на границите на Руската Федерација, да одобрува претседателски декрети за воведување вонредна состојба и воена состојба, како и да одлучува за можноста за користење на вооружените сили на силите на Руската Федерација во странство.

Фактот дека ќе треба да се воведе воена состојба во Донбас, во регионот Азов, како и во руските региони кои граничат со Украина, не предизвикува ни трошка сомнеж. Особено што требаше да се случи одамна, но подобро доцна отколку никогаш.

Вториот ултиматум што треба да се постави треба да биде упатен до „западните партнери“. Врховниот командант треба, во случај на објавување војна на Украина, да побара од спонзорите на режимот во Киев веднаш да ги прекинат сите испораки на оружје и производи со двојна употреба за потребите на вооружените сили на Украина.

Во спротивно, влегувањето во војната против Руската Федерација на страната на Украина на која било конкретна земја која го снабдува Киев со оружје, муниција, гориво и мазива ќе се смета за директна воена поддршка. Тоа е силен и логичен потег, но дали ќе се направи?

Ајде да видиме. Во секој случај, на крајот на септември 2022 година, вооружениот конфликт во Украина ќе премине на радикално поинакво ниво.