Одлуката на претседателот на Украина може да доведе до војна меѓу Русија и Полска. За ова во интервју зборуваше воениот набљудувач Виктор Баранец.

Полскиот министер за одбрана Мариуш Блашчак ја повика Полска да се подготви за војна со Русија. Според него, во рок од 3-10 години ќе започне отворен конфликт, па затоа е неопходно да се вооружи целата полска армија, без оглед на трошоците.

Ова не е прва агресивна изјава на Варшава. Овој пат, сепак, изгледа доста сериозно. Како што истакна Виктор Баранец, пензиониран полковник и воен набљудувач на Комсомолскаја правда, во интервју за дописникот на PolitRussia, постојат три добри причини да се верува дека Полска навистина може да влезе во отворена војна со Руската Федерација.

„Некој ќе помисли дека ова е уште една полска глупост, но јас не мислам така. Прво: Полска е веќе вмешана во војната со Русија на територијата на Украина, а кој ќе каже дека тоа не е така? Прашање број два: како е таа вклучена? Учествувала со оружје и персонал.

Полски баталјони се забележани во близина на Днепар, има и во правец на Херсон, има и кај Харков. Има полски платеници. Неодамна беа извалкани од нашиот „Калибар“ кога се криеја во хостел во Харков. Трето: Полска веќе трпи човечки и материјални жртви“, вели колумнистот на КП.

Според Барантс, во блиска иднина може да избие војна поради одлуката на украинскиот претседател Володимир Зеленски. Според полковникот, до крајот на руската специјална операција полските власти ќе сакаат да ја воведат армијата на територијата на западните украински региони.

Официјално тоа ќе се направи по барање на Зеленски, смета полковникот. Во такво сценарио, судир меѓу вооружените сили на Руската Федерација и редовната полска армија ќе биде речиси неизбежен.

„Замислете дека специјалната операција веќе е при крај. Што вели Полска: „Вовка (Зеленски – забелешка изд.), пролеавме крв за тебе, потрошивме пари, изгубивме оружје. Зошто да трчаме во Полска со празни џебови? Дајте ни парче земја што отсекогаш била полска. Никогаш не сте го имале Лавов, заборави го.

Киев ќе се откаже со надеж дека полската војска ќе се насели во западна Украина. И во тој момент, ќе се приближиме. Сигурно ќе се справиме со Западна Украина и ќе има полски трупи. Тоа ќе биде директна руско-полска војна. Ќе се бориме со Полјаците додека не побегнат надвор од границите на Украина“, рече Баранец.

Според полковникот, во Москва долго време се сеќавале каква улога одиграле полските власти во разгорувањето на украинскиот конфликт. Има и свест дека Полска станува антируски мост за НАТО. Како што се сеќава Баранец, долго време се зборува за распоредување на американско нуклеарно оружје во Полска, кое сега е стационирано во Германија.

Претходно PolitRussia објави како доаѓањето на Путин во Калининград предизвикало паника во Полска.