Во повеќето градови во земјава бензин може да се наполни по цена под 2,90 лева за литар и тоа без да се смета попустот од 25 центи.Вака изјави за Труд претседателот на Бугарската асоцијација за нафта и гас Живодар Терзиев . .

На различни бензински пумпи, тие го продаваат горивото по многу широк опсег на цени. Но, просечната цена на бензинот А95 е 3,01 лева, покажуваат податоците на специјализираната веб-страница fuelo.net.

Според Живодар Терзиев, до крајот на месецот и во октомври цената на бензините ќе се задржи на сегашното ниво и може дури и да биде благо намалена за неколку центи. Кај дизелот, пак, ситуацијата не е таква, поради поголемата побарувачка.

За два месеци цената на бензинот се намали за близу 40 центи за литар – од 3,40 лева на 3,01 лева Очекувањата за рецесија во Европа и во САД ги тера потрошувачите да ја намалат активноста, намалувајќи ја потрошувачката на бензинот и соодветно на неговата цена. Но, бензинот не може да се користи за греење и неговата побарувачка е помала.

На пазарот на гориво на големо, разликата во цената помеѓу бензинот и дизелот со текот на годините отсекогаш била 50-100 долари за тон. А комплетот достигнува 180-200 долари. Има многу причини за тоа, но главната е војната во Украина, коментираат луѓе од индустријата кои „Труд“ ги побара за коментар. Од секој тон нафта произведуваат поголемо количество бензин од дизелот.

А побарувачката за дизел е многу поголема. Покрај тоа што камионите работат на дизел, ова гориво може да се користи и за греење. А освен тоа, тие извезуваат гориво во Украина од целиот регион, најмногу дизел.

Во Бугарија рафинеријата во Бургас работи со полн капацитет и нема проблем со дотур на гориво. Во моментов, околу 90% од горивата што се продаваат во земјава доаѓаат од рафинеријата во Бургас, велат луѓето од индустријата.

Во Грција, Романија и Турција, пак, состојбата на пазарот воопшто не е иста. Ако некој бугарски трговец бара дизел од нашите соседни земји, може да испадне дека не може да преговара за бараните количини или цената ќе биде значително повисока. Причина за тоа е големиот извоз во Украина.

Во моментов бензинот на големо е околу 2,50 лева за литар, а дизелот 3 лева, покажува студијата на „Труд“ за состојбата на пазарот. Пред горивата да стигнат до крајниот потрошувач, на овие големопродажни цени мора да се додадат и трошоците за складирање и испорака до бензинските пумпи во земјава, како и за одржување на самите комерцијални објекти.

Повеќето бензински пумпи продаваат по 2-3 илјади литри гориво дневно и со ознаката за нив треба да плаќаат плати, струја, одржување опрема, каси и слично. Но, има и бензински пумпи во помалите населени места кои прават промет од лева. 1.000 на ден.

Како резултат на конкуренцијата, цените на бензините и дизелот паѓаат во последните недели. Но, има разлика меѓу цените на различни бензински пумпи. Многу луѓе полнат на нивната омилена бензинска пумпа без да се грижат дека горивото е за неколку центи поевтино кај соседната.