„ПУТИН СЕГА Е НАЈОПАСЕН“ Рускиот лидер ја избра единствената прифатлива опција за него: Оди на тотална ескалација, ЗАПАДОТ ВЕЌЕ НЕМА ИЗБОР

191
Тоа беше лесна анализа. По украинската офанзива на Харков, рускиот претседател Владимир Путин се соочи со алтернатива: ескалација или пораз. Последниот не само што би бил воен пораз, туку веројатно и политички со длабоки последици за путинизмот, кој Путин сака да го надживее како модел на влада.

Владимир Путин млад11 фото Танјуг АПНемаше изненадувања. Рускиот претседател најпрво покрена меѓународна иницијатива, овој пат само во кругот на „пријателските земји“, членки на Шангајската организација за соработка што се собраа минатата недела во Самарканд, Узбекистан, а тој не доби поддршка. Народна Република Кина го смета за партнер, но поради него нема да ризикува санкции од САД и ЕУ. Турција има витални интереси во Црното Море, па затоа игра на сите страни да не стане руско езеро, а Индија не сака да биде претерано врзана за ниту една земја. Тие се сила во создавањето.