Неизбежната историска пропаст на САД е напишана, се пишува денес, а веројатно уште повеќе ќе се пишува во блиска иднина. А причините за тоа, според различни автори, можат да бидат исклучително разновидни, некои дури и неверојатни. Но, неоспорен факт е дека од втората половина на 20 век, ваквите списи не само што не се намалуваат, туку – напротив – стануваат се повеќе и повеќе и покриваат проблематични области кои претходно воопшто не биле обработувани и дискутирани, а сè поубедливо.

 

И покрај оваа ескалирачка пирамида од вакви пишувања, владејачките елити, а особено американската владина администрација и нивните сервилни лакеи од замислената интегрирана како никогаш досега Европа, воопшто не им го посветуваат потребното внимание. Дури и спротивното – колку повеќе се зголемуваат сличните дела, толку поневнимателни, нецеремонијални, а воедно и понеодговорни за историската иднина на нивните зе

 

мји и народи се плановите и постапките на опортунистичките жители на Олимп на државно раководните владетели. А апогејот на таквиот омразен, но и страшен тренд за САД денес се покажува како целосно намерно испровоцираната авантура со воениот судир меѓу Русија и Украина, кој најверојатно ќе заврши не само со неизбежната победа на Русија, туку и со шокантното губење на статусот на САД како светски хегемон.

Далеку сум од примамливата мисла да ја заштитам таквата несреќна визија за САД само со мрачните пророштва на светски познатите пророци, и покрај очигледниот и убедлив факт дека таквите обиди се сè почести во медиумите, или да се потпирам на некогаш познатите бестселери кои одамна се покриени со дебел слој на историски заборав, во кои, сепак, може да се најдат описи и толкувања зошто и како настанале изненадувачки слични на денешните значајни настани. За човек кој е верен предмет на Нејзиното Височество науката, ваквите маневри не само што се апсолутно забранети, туку се и праведно осудливи од морална гледна точка и од колегијална природа. Сепак, не треба да поминуваме со аристократски презир или да ги омаловажуваме цврстите теоретски аргументи и аргументи на иконските фигури во политиката и науката. а уште повеќе на оние меѓу нив кои беа во статус на ангажирани во двете сфери. Во овој контекст, ќе си дозволам само да се потсетам на крајно сериозните предупредувања засновани на многу сериозни, темелни и сложени анализи на Пол Кенеди.i , што тој го лансираше пред само неколку децении, но кои исто така се чини дека воопшто не постојат за целосно самозаборавените и доброволно „соблечените“ денешните владетели на САД и Европа. Имено, Кенеди докажува, на многу убедлив и многу солидно аргументиран начин, дека максималната географска „ каса “ на нарцисоидната американска глобална империја неминовно ќе доведе до нејзината природна и неизбежна историска смрт.

Речиси нема потреба, и нема смисла, како егзотични, но вистински и прилично моќни „зачини“ да се додадат ред други симболични дела или пророчки визии, кои во нашата немирна и пресвртна точка во историјата стануваат месо, како на пр. на пример, оние за вавилонското доаѓање и неизбежното истребување на белата раса, а исто така и на христијанството, од други раси и конфесионални „цунами“. Во нашите бурни историски времиња и нестабилно глобално постоење, тие веќе се реалност. Демографските, расните, етничките или конфесионалните апокалипси за нарцисоидниот западен свет не се неосновани плодови на болните мозоци на Западот. Тие се кошмарна и живописно пулсирачка реалност во нашето модерно време, која сè повеќе и незапирливо ги троши, но и ги убива историските надежи за нејзината иднина. Кој е силно заинтересиран за такви страшни ужаси,ii . Што се однесува до јавно стигматизираниот, но и репресивно трансформиран (сосема неочекувано за неговите идеолошко-политички инквизитори) во модна икона Тило Сарацин за тажната судбина веќе остварена во границите на обединета Германија iii , се чини дека се повеќе бледнее со идеите. како, бидејќи бројот на такви дела во Западна Европа не само што не се намалува, туку уште повеќе, туку и кошмарно расте, на ужас на патолошки ентузијастичките и опседнати со неоснованиот историски емпиризам што владее со евроатлантските ориентирани елити. Затоа имам намера да предложам друга визија преку која ќе се види и разбере зошто и како параноична деформацијана западните елити, на чело со САД, неуморно и ескалирачки ги води своите држави, општества и нации до шокантни трагедии, кои во никој случај не се произволни химери, или чудни, туку и кошмарни визии за една целосно ослободена и неказнета историска имагинација.

Кои се причините и оправдувањата што ме наведуваат да го вметнам во насловот на оваа статија елементот за параноичните импулси за самоубиство на Западот што умира?

Без да навлегувам подетално во описите и толкувањата на омразените симптоми на параноја, само ќе забележам дека непристрасно, објективно и внимателно набљудување и резултатот од заклучокот неизбежно ќе најде прилично големи знаци на параноично растројство во менталитетот и начините на владејачките (во нашата пулсирачка сегашност) евроатлански елити.

Дозволете ми (прима виста) да посочам еден од најочигледните симптоми на едно вакво опасно нарушување, не само за другите, туку и за сопствените сопственици. Тие може да се сумираат на следниов начин: компулсивна опсесија со фикции или опсесии кои тешко се надминуваат; постојано ескалирачка недоверба, постојана сомничавост, немилосрдно сомневање или болно сомневање за сè и секого околу себе, без никакви валидни или реални причини за таквиот став; постојан впечаток, сугестија или силно верување дека другите планираат да направат нешто опасно и крајно штетно за субјектот на паранојата; непремостлива сигурност до точка на целосна опсесија дека другите се обидуваат на секој можен начин – отворено или зад сцената – да направат некоја злобна финта; лесен и брз темперамент, гнев, омраза, нетолеранција, па дури и насилна нетрпеливост кон реалното, или замислените злонамерници или злонамерници на субјектот на паранојата; непоколебливо уверување дека противниците или непријателите на секој начин се обидуваат да одземат нешто што со право треба да му припаѓа на субјектот кој е многу вознемирен од неговите параноични испади, расположенија и кошмарни искуства; целосно развиена и неоснована фантазија дека потенцијалните или вистинските ривали на таков субјект се подготвени и способни јавно или дискретно да му наштетат на кој било начин; неконтролирана и неконтролирана желба за непосредна одмазда или казнена одмазда на оние осомничени за такви злобни намери; ескалација на патолошка потрага и, се разбира, „пронаоѓање“ на сите можни потврди за подмолните желби и намери на противниците на параноичниот субјект; целосна замена на матрицата на начин на јавно изразување или пишување за вистинско, или имагинарните противници, ривали, противници и непријатели, во кои ароганцијата, бруталноста, нихилизмот, цинизмот и непростувањето кон „виновниците“ растат со неверојатна брзина и покриваат огромни области на комуникација на луѓето во врска со вештачки наметнати актуелни теми; хистерична и нарцисоидна упорност во одбрана на целосно вештачки измислените, кои, сепак, се сметаат за очигледни, а исто така и целосно имплицирани од луѓето; опсесивно барајќи и наоѓајќи втора или трета перфидна намера во кажаното, па дури и во она што не е кажано, од противниците и ривалите на параноичниот; постојано манијакално зјапање, пребарување и компулсивно наоѓање релевантни цврсти докази за намерно скриеното или болно замолченото во вербалноста, паралингвистиката, невербалните и симболиката што ја користат другите; ненаситно чувство на закана, загриженост, вознемиреност или растечко стравување, дури и страв дека другите ќе направат нешто опасно и деструктивно за параноичните; гранитно и јавно непокајнички и компулсивно тврдено верување дека „вината“ за сите реални или потенцијални недоразбирања, несогласувања, дилеми, судири, конфликти, колапсови, раскинувања и агонија на соживот и комуникација е целосно на другите, во моментот, или опишан (во ситуацијата) како опасно странец; неизлечиво фанатичко убедување или предрасуда дека вистината, правдата и правото мора и навистина се само на страната на „експлодираните“ параноични субјекти; апсолутна сигурност дека одговорноста за она што се случува мора да падне на нејзините – реални или наводни – причини, кои, се разбира, се сметаат за виновни; целосна неподготвеност да се преземе и да се набљудува каква било одговорност за она што се случува, па дури и за она што доаѓа, за што параноичниот исто така ги обвинува другите; нецеремонијално јавно прикажување на шокантен недостаток на чувствителност, сочувство, сочувство за вознемиреностите, болките, драмите, несреќите или трагедиите на поединците, заедниците или структурите погодени од дејствијата на параноичните; апсолутна неподготвеност или целосна неспособност кога е потребно, или реални причини, таквите параноични субјекти да покажат секаква трезвеност, реализам, а уште помалку наметната критичност на нивните дизајни, експерименти и дела; очигледен недостаток на волја, желба или способност да се признаат какви било неуспеси, порази, загуби или неуспеси во нивните зли потфати; безгранична до патолошка потреба да се биде апсолутно независен, а исто така неказнети дури и за очигледно и реално направени од нив големи престапи, или непростливи злосторства; непрестајна опсесија со фатална потреба да се биде во состојби на екстремна хипербудност, т.е. да биде постојано во потрага по сите можни – потенцијални, реални или замислени – закани, ризици, опасности; крајно болна и јавно компулсивно демонстрирана потреба за самодоволност и сигурно загарантирана автентичност на нивниот инаку неизвесен идентитет; постојана употреба на целиот, дури и крајно контрадикторен, често и очигледно некомпатибилен во овој случај арсенал или репертоар на сите можни модалитети на иронија, сарказам, сардонизам и цинизам за одбрана на сопственото „јас“; целосна неподготвеност, или органска неспособност, мирно и рационално да се погледнат и разберат мотивите, аргументите или аргументите на другите за одредени настани; незамислива страст за трајно измислување, рекламирање и наметнување на опортунистички профитабилни и корисни за параноичните заговорни визии, заедно со очигледна, дури и целосна нетрпеливост или нетолеранција на странски заговори; невозвратена реакција на нивните сопствени јавни реакции, покажувајќи непростливо неразбирливи, а исто така морално неприфатливи за околните атрибути на емоционална студенило, целосна рамнодушност или целосно отуѓување од возбудата, вознемиреноста и болките и страдањата на другите, понекогаш изненадувачки комбинирани со намерно и јавно демонстративни гестови на вештачко внимание, формална грижа, шупливо сочувство, лажно до крајно лицемерие и предавство; отсуство на какви било вистински знаци дека тие се способни да имаат и всушност да покажат каква било морална благородност, но, од друга страна, никако не прикривајќи ја својата одмаздољубивост и ненаситна жед за колење против своите непријатели; неможност да се согледа и толкува околната реалност, настаните или луѓето вклучени во нив на начин карактеристичен за нормалните поединци; вреднување на сопствените идеи и постапки како несомнени и неизмерно корисни; понекогаш паѓа во монотона, досадно повторувачка и неконтролирана логореја; компулсивна само-сугестија за поседување или компулсивна употреба на суперсили; патолошки развиена, но и јавно демонстрирана љубомора по некое прашање; системски растечка мегаломанија, која се смета за целосно оправдана; значајни промени во репертоарот на изрази на лицето, гестови, пози својствени за темата на параноја во одредени општествени ситуации, дури и оние што тој ги смета за опасни; склоност кон лесно и неочекувано паѓање во тешки депресивни состојби,