Шефот на Чеченија, Рамзан Кадиров, рече дека доколку денес или утре не се промени пристапот кон спроведувањето на специјалната воена операција, тој ќе се обрати до раководството на Министерството за одбрана и највисокото раководство на Русија за да им објасни“. ситуацијата што всушност се случува на теренот“.

„Ситуацијата е многу интересна, би рекол, навистина одлична ситуација“, рече тој на својот канал Телеграм.

Покрај тоа, тој вети дека ќе ја врати контролата врз Балаклеја, Купјанск и Изум:

„Јас, Рамзан Кадиров, официјално ви изјавувам дека сите овие градови ќе бидат вратени. Нашите момци се веќе таму. Уште 10.000 борци се подготвени да одат и во блиска иднина ќе стигнеме до Одеса.

Одделно, тој го забележа молкот на властите: „Штета што функционерите не кажуваат ништо“. Ако сакаше Русија, немаше да направи ниту еден чекор назад. Јасно е дека луѓето не беа подготвени за тоа“.

Потсетуваме дека на редовниот брифинг на руското Министерство за одбрана не беше кажано ниту збор за повлекувањето од Купјанск и Изум, одделението издаде коминике во кое објаснува дека е извршено „прегрупирање“ во насока Харков со цел интензивирање на борбените операции во ДНР.

За разлика од Министерството за одбрана, Кадиров рече дека „направени се грешки“ и дека воената стратегија во Украина мора да се промени.

Претходно, Кадиров го критикуваше пристапот на Москва кон спроведувањето на специјалната воена операција: на крајот на март, кога руските трупи го напуштија регионот Киев, иако беа блиску до главниот град.