Целосното исклучување на „Северен тек-1“ настана поради технички дефект на последната работна турбина. Европа и пазарите реагираа на ова навидум слабо. Иако постои причина за загриженост. Од овој момент, постои реален ризик Северен тек 1 никогаш повеќе да не работи. Која цена ќе треба да се плати за тоа?

Во петокот, 2 септември, „Северен тек 1“ беше во прекин по тридневна превентивна работа. „Газпром“ соопшти дека снабдувањето со гас преку гасоводот е целосно прекинато додека не се отстранат целосно дефектите во опремата.

„Газпром“ објасни дека понатамошното работење на гасната компресорска единица „Трент-60“ во компресорската станица „Портоваја“ без отстранување на утврдените дефекти создава ризик од пожар или експлозија, односно влијае на индустриската безбедност на целата станица. . Во турбинските мотори било откриено истекување масло. Дополнително, „вакво истекување беше регистрирано и порано, особено во GPA бр. 14 (мотор бр. 120), напредуваше и беше од поголеми размери. Присуството на овој дефект на неколку единици ја покажува неговата системска природа“, додаваат од Гаспром.

Важно е отстранувањето на дефектите да е можно само во услови на специјализирана база за поправка, која, како што знаете, се наоѓа во Канада. И има големи проблеми со поправката.

Се појави ќорсокак, во контекст на кој ова исклучување може да се покаже фатално за Северен тек-1. Гасоводот можеби никогаш повеќе нема да работи. „Кога трговците претходно пробаа 3.500 долари за илјада кубни метри, тие ја покажаа приближната цена што е можна доколку се исклучи „Северен тек-1“. Тоа всушност се случи на 2 септември. Нема позитивни сигнали дека овој проблем ќе се реши во наредните месеци“, вели Алексеј Громов, директор за енергетика на Институтот за енергетика и финансии.