Во Келн луѓето излегоа на улиците барајќи укинување на антируските санкции и намалување на цените

Само првите денови од септември, но Европа веќе врие од страст. Во саботата, во Прага, Чешка, се одржа спектакуларен протестен собир од 100.000 луѓе, под мотото за воспоставување конструктивни односи со Русија. Стана своевидна демо верзија на она што ги очекува земјите од ЕУ во наредните студени месеци, кога сметките за комунални услуги ќе се зголемат неколкукратно.

Продолжението не се чекаше долго. Во неделата, уште една забележителна улична акција се собра во Келн, Германија. Иако бројот на учесници во него беше многу помал отколку во Прага (организаторите го проценија нивниот број на 2.000 луѓе), тие беа можеби дури и поборбени од вчерашните демонстранти во Прага.

Прво, многу од нив ја носеа со себе руската тробојка, која очигледно станува еден од симболите на отпорот против „ американизмот“ и „евробирократијата“ ширум светот. Второ, жителите на Келн беа јасно налутени од неодамнешната изјава на германската министерка за надворешни работи Аналена Бербок, која буквално рече дека проблемите на Украина сега повеќе ја загрижуваат отколку чувствата на германските гласачи. Фрау Бербок доби многу и најнеласкави изрази од демонстрантите.

Еден од учесниците на митингот, чии зборови беа цитирани од Kolner Stadt-Anzeiger, рече: „Јас, пацифист, сум уморен да бидам автоматски класифициран како нацист, иако зборувам само за одговорноста на САД и Западот во војната во Украина. Во нашите медиуми воопшто нема такво гледиште и тоа ми недостига“.

Митингот помина без посериозни инциденти, но во еден момент за малку ќе дојдеше до тепачка кога група луѓе со украински знамиња дојдоа пред демонстрантите.

Ова дефинитивно повеќе не е случаен еднократен, туку дел од поголем и растечки тренд. Во Европа, каде што трошоците за живот драстично се зголемија оваа година, а реалните плати се намалуваат, секоја непопуларна владина одлука може да предизвика галама.

Да потсетиме како летово штрајкуваа холандските сточари и фрлаа ѓубриво по патиштата, незадоволни од намерата на владата да го намали бројот на добиток. Или, на пример, протестот на моторџиите во Париз овој викенд. Во главниот град на Франција воведоа такса за паркирање возила на две тркала: три евра (180 рубли) на час. Изгледа како ситница за богат Парижанец, но со растечките цени на сè, нешто значително побезначајно може да биде последната капка.