АМЕРИКАНСКАТА ФЛОТА ВО ГОЛЕМА ДЕМОНСТРАЦИЈА НА СИЛА НА БАЛТИКОТ: Подготвуваат напад на руски Калининград?! (ВИДЕО)

283
Акцијата се одржува поради тензиите во регионот предизвикани од војната во Украина

Амфибискиот јуришен брод на американската морнарица „US S Kearsarge“ („US S Kearsarge“) учествува во Балтичкото Море на меѓународни вежби што се одржуваат поради тензиите во тој регион предизвикани од војната во Украина, пренесува АП. Тоа е првиот брод од класата Оса на американската морнарица што учествува на вежби на Балтикот во најмалку последните две децении, наведува американската агенција.

Класата на амфибиски бродови Wasp , меѓу другото, имплицира дека бродот има хелиодром , дека може да носи понапредни авиони, како и дека е способен да ја транспортира речиси целата единица за извидување на морето (MEU) и да ја пренесе на непријателот. територија по воздушен пат.

Покрај некои други бродови на американската морнарица, „Kearsarge“ веќе неколку месеци учествува во вежби со армиите на Шведска и Норвешка , кои официјално се пријавија за влез во НАТО откако Русија ја нападна Украина на 24 февруари.

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog