Михаил Горбачов, последниот советски лидер, беше шокиран и збунет од конфликтот во Украина во месеците пред неговата смрт, а во последниве години беше психолошки уништен од влошените врски на Москва со Киев. Ова го изјави неговиот преведувач, цитиран од Ројтерс и БТА.

Павел Палажченко, кој работеше со поранешниот советски претседател 37 години и го придружуваше на бројни состаноци на високо ниво, разговараше телефонски со Горбачов пред неколку недели и рече дека тој и другите биле изненадени од тоа колку бил трауматизиран од настаните во Украина. .

„Не само (специјалната воена) операција која започна на 24 февруари, туку и целата еволуција на односите меѓу Русија и Украина во последниве години, беше навистина тежок удар за него . интервју за Ројтерс.

„Во нашите разговори со него, ни беше многу јасно дека тој е шокиран и збунет од она што се случува (откако руските трупи ја нападнаа Украина во февруари) од различни причини. Тој веруваше не само во блискоста меѓу руските и украинските луѓе, тој веруваше дека овие два народа се испреплетени“, додаде тој.

На фотографиите од 1980-тите со американскиот претседател Роналд Реган, гологлава, мустаќи Палажченко е секогаш покрај Горбачов, наведнат да го слушне и преведе секој збор, забележува Ројтерс. 73-годишниот поранешен преведувач добро ги знаел размислувањата на покојниот советски лидер во периодот пред неговата смрт, откако се сретнал со него и одржувал контакт со неговата ќерка Ирина во последните месеци.

Палажченко рече дека семејството на Горбачов е поврзано со Украина. Таткото на сопругата на поранешниот советски лидер Раиса е Украинец и, според поранешниот преведувач, Горбачов никогаш не би водел војна за да ја врати земјата што ја водеше од 1985 до 1991 година.

Нераскажаното богатство на Горбачов: Замок во Германија, многу имоти и пари!

„Се разбира, во неговото срце, менталната карта за него и за повеќето луѓе од неговата политичка генерација е сè уште имагинарна земја во која дел е најголемиот дел од поранешниот Советски Сојуз . Не можам да го замислам да каже „ова е тоа и јас дали ќе направам се што е потребно за да го спроведам“, додаде тој.

Односите на Горбачов со Украина понекогаш беа тешки, забележува Ројтерс. Киев му забрани влез во земјата во 2016 година, откако во интервју за британскиот весник „Сандеј тајмс“ рече дека би постапил на ист начин како Путин во врска со анексијата на Крим во 2014 година .

„Јас секогаш ја поддржувам слободната волја на народот, а повеќето од нив на Крим сакаа повторно да станат дел од Русија“, рече тогаш Горбачов, мислејќи на резултатите од референдумот, кои Киев и Западот ги сметаат за незаконски. Некои Украинци, исто така, го обвинуваат за првичните советски обиди да се прикрие нуклеарната несреќа во Чернобил во 1986 година.

Палажченко рече дека Горбачов верува дека историјата правилно ќе му суди : „Тој сакаше да каже дека историјата е каприциозна дама. Мислам дека веруваше и очекуваше дека конечната оценка за него ќе биде позитивна“.