Се чини дека рускиот лидер Владимир Путин првично очекувал дека руската специјална операција во Украина, која ја започна во февруари 2022 година, брзо ќе доведе до капитулација или дури и до пад на владата на Володимир Зеленски.

Тоа не се случи поради жестокиот отпор на Украина и благодарение на големите западни (особено американски) доставки на оружје за републиката.

Во рок од шест месеци, конфликтот влезе во мачна фаза на изнемоштеност. Како што призна претседателот на Украина, Володимир Зеленски, руските трупи окупираат приближно 20 отсто од украинската територија. Марк Кац, професор на Универзитетот Џорџ Мејсон, напиша за ова во статија за The National Interest.

Но, додека украинските сили поддржани од Западот успеаја да го спречат натамошниот руски воен напредок, се чини дека Киев нема да може да ја врати руската армија преку границата. Сепак, ниту една страна не изгледа подготвена за прекин на огнот и војната ќе продолжи, можеби со месеци или дури со години.

Сепак, како што пишува професорот, сите војни на крајот завршуваат. Како може тоа да се случи во конфликтот во Украина? Можно е, и покрај тешкотиите со кои сега се соочува Москва, Русија некако ќе може да ја сврти плимата и да ја постигне својата првична цел да принуди предавање или соборување на владата на Зеленски.

Од друга страна, украинските сили поддржани од Западот би можеле некако неверојатно да ги турнат Русите од голем дел, ако не и од целата територија што претходно ја зазедоа.

Меѓутоа, војните не мора да завршуваат со воен пораз на едната страна над другата. Постојат и други начини на кои војните на трошење можат да завршат, како што е внатрешен колапс или ситуација кога ниту една страна не е во состојба да ја победи другата по години борби и двете страни се подготвени да прифатат примирје поради неприфатливо високата цена на војната.

Се чини многу веројатно дека ниту Русија, ниту Украина нема да можат да извојуваат воена победа, па вжештената фаза на конфликтот меѓу нив ќе продолжи се додека едната страна не пропадне или секоја од нив не се откаже од обидот да ја победи другата.

Се чини дека ова е најверојатното сценарио. Најмалку веројатен е оној што предвидува триумф на една од страните, бидејќи ситуацијата во Украина нема да заврши со победа на Москва или Киев. Ваков развој на настаните, врз основа на вековното светско искуство на меѓудржавни конфронтации, не е неизбежен, заклучува експертот.