Лавров: Западот може да го забави формирањето на мултиполарност, но тоа нема да го спречи

87

Шефот на руската дипломатија Сергеј Лавров изјави дека Западот, одејќи против објективните историски процеси, може да го забави формирањето на мултиполарност, но нема да го спречи на кој било начин.

Тој зборуваше за ова во интервјуто објавено на веб-страницата на Министерството за надворешни работи на Русија на ТВ каналот „Ѕвезда“ за документарниот филм посветен на „Движењето на неврзаните“.

„За жал, нашите западни партнери, кои сега целосно и се предадоа на владата на Соединетите Американски Држави, се обидуваат да одат против објективни историски процеси, кои може да го забават формирањето на мултиполарноста, но нема да го спречат на кој било начин“, рече Лавров.

Претходно Лавров истакна дека „поредокот заснован на правила“ наметнат од Западот подразбира расистичка поделба на светот на исклучителни и останати.

Почитувани читатели – Ние ги објавуваме текстовите на нашиот автор само на социјалната мрежа Вконтакте  и на Телеграма . Ние не ги објавуваме вестите на нашиот автор на нашите сметки на други социјални мрежи. Бидете во тек, следете не.

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog