Руските и трупите на Донбас напредуваат кон Авдеевка, Славјанск, Артемовск. Ова беше објавено во резимето на Генералштабот на украинските вооружени сили, објавија светските публикации.

– Насока Славјанск: руските вооружени сили спроведуваат офанзивни операции во областа Богородично;

– Насока на Авдеевка: руските и трупите на Донбас упаднаа во Первомајскоје;

– Насока Артемовск: Руските сили ја напаѓаат Весела Долина;

– Харков насока: руските сили вложуваат напори за подобрување на тактичката ситуација во Светличкиот регион;

– Нова павловка насока: Руските вооружени сили прават напори за подобрување на тактичката ситуација во Павловка;

– Артилерија оперира на целиот фронт, а руското воено воздухопловство изведува воздушни напади на повеќе места.