ПОСТОИ САМО ЕДЕН УСЛОВ ПО КОЈ АЉАСКА ЌЕ СЕ ВРАТИ НА РУСИЈА ! Западот се плаши дека Путин би можел да го искористи ненаселениот северен дел на Канада, но …

Има само еден услов под кој Алјаска ќе се врати на Русија. Ова мислење го дели американско-канадскиот новинар Дијан Френсис.

Во последниве години, Русија посветува сериозно внимание на развојот на Арктикот. Во 2008 година рускиот претседател Владимир Путин ја истакна важноста на овој регион за руската држава. Според Дајан Френсис, САД многу години го игнорирале Арктикот и дозволиле Москва сериозно да се етаблира таму.

Работите дојдоа до тој степен што овој другиот не ја исклучува можноста за враќање на Алјаска, како одговор на американските санкции.

– Замрзнатиот Арктички Океан, кој е половина од САД, долго време е игнориран – изјави новинарката.

САД и нивните сојузници релативно неодамна влегоа во борба со Русија за Арктикот. Водечките сили во светот се натпреваруваат за правото да развијат огромни природни ресурси, скриени во длабочините на овој суров регион, како и за можноста за контрола на перспективните поморски трговски патишта.

Конкретно, Руската Федерација ги вложува сите свои напори на Северниот морски пат, кој минува по нејзините северни граници и овозможува обезбедување на поморски врски меѓу Европа и Азија. Трасата би можела да се натпреварува со Суецкиот и Панамскиот канал.

– Дури и сега, делови од руската морска рута што го обиколува сибирскиот брег во лето се без мраз. За споредба, северозападниот премин низ канадскиот арктички архипелаг и долж брегот на Алјаска не е одржлив и е целосно неразвиен – забележува Френсис.

Северот на Канада е празен и главно ненаселен, а канадската влада го блокира развојот на огромните резерви на нафта и гас откриени на Арктикот во 1980-тите. Спротивно на тоа, северниот брег на Русија е релативно добро развиен, со градови, па дури и пловечки нуклеарен реактор.

– Русија, исто така, го милитаризира регионот со изградба на 50 одбранбени пунктови, од Баренцовото Море до областите што граничат со Алјаска – додаде таа.

Руската Федерација започна со истражување на нафта, а исто така тврди дека нејзиниот потопен континентален гребен се протега под поголемиот дел од Арктичкиот океан. Освен тоа, Москва неодамна забележа дека ако САД продолжат да бараат руски ресурси и да воведат санкции, Руската Федерација може да ја преземе Алјаска како одговор.

Новинарот огорчено изјавил дека има само еден услов под кој Алјаска ќе се врати во Русија и тешко дека ќе може да се исполни во наредните години.

– Ова ќе се случи кога пеколот ќе замрзне – напишала Дајан Френсис.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа